Behandlade patienter med bad i isvak – psykiatrin anmäls
Patienterna fick även klä av sig nakna och byta om bakom handdukar. - Foto: Martina Holmberg/TT och Johan Nilsson/TT

Behandlade patienter med bad i isvak – psykiatrin anmäls

En patient har anmält psykiatrin i Sundsvall för att ha använt sig av bad i isvak som behandling. Patienten uppger även att man var tvungen att åka med på aktiviteten fastän man inte ville.


Psykiatrin i Sundsvall har behandlat patienterna med bad i isvak. Nu har en av patienterna valt att anmäla behandlingen till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, rapporterar Sundsvalls Tidning. 

Terapin är helt ny och ska ha tagits fram av två vårdanställda på Region Västernorrland. Patienterna fick lära sig att hjärnan fungerade bättre om de doppade ansiktet i en skål med kallt vatten. 

De vårdanställda tog därför med sig patientgruppen till en sjö i nära Sundsvall för att bada i en isvak, och högg ett hål i isen med en yxa. 

"Man var tvungen att åka dit fast man inte ville", menar patienten i sin IVO-anmälan.

Några patienter badade i isvaken, och de som inte ville fick istället doppa en hand i det kalla vattnet. 

Fick klä av sig nakna

Patienten riktar också kritik till att aktiviteten gjordes i ett område där många som gick förbi stannade för att observera. De som badade i isvaken fick också klä av sig helt nakna och byta om till badkläder bakom handdukar som de andra deltagarna höll upp, enligt anmälan. 

Händelsen omgärdades alltså inte av någon typ av sekretess, trots att deltagarna vårdades för psykiska problem. Eftersom andra än patienter och personal var närvarande vid badet kan sekretessen ha brutits. 

Foto: Martina Holmberg/TT

Patienten som gjort anmälan menar också att behandlingen dessutom har förvärrat de psykiska problemen.

"Jag har fått sämre självkänsla och självförtroende. Jag har även tappat tilliten till psykiatrin" skriver personen i sin anmälan enligt tidningen. 

"Inte någon evidensbaserad metod"

Regionen har nu stoppat behandlingen och håller på att utreda händelsen. Christina Mårtensson, områdesdirektör för psykiatri på Region Västernorrland, menar att det är allvarligt om uppgifterna stämmer. 

– Isbad förekommer inte i någon annan behandling inom psykiatrin, inte i någon evidensbaserad metod. Jag känner i alla fall inte till någonting sådant, säger hon och fortsätter: 

– Det här handlar om två erfarna och väldigt kompetenta anställda. Men uppenbarligen har den här patienten upplevt det så här och vi måste utreda vad som skett för att säkerställa att patienterna inte har farit illa, uppger Mårtensson till Sundsvalls Tidning

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!