Ola Rapace talar ut om misstankarna – anmäldes för kvinnofridskränkning
En anmälan om grov kvinnofridskränkning lämnades in i januari 2021 mot Ola Rapace. - Foto: Anders Wiklund/TT och Jessica Gow/TT

Ola Rapace talar ut om misstankarna – anmäldes för kvinnofridskränkning

Ola Rapace berättar i podcasten "Sorry, allt gick åt helvete" om när han häktades misstänkt för att ha begått övergrepp mot en närstående kvinna. Han själv nekar och säger att han aldrig slagit kvinnor, skriver Expressen.


Ola Rapace, 50, är en av Sveriges mest kända skådespelare och har varit verksam inom film och tv i över 20 år. Under början av året släpptes podcasten “Sorry, allt gick åt helvete” som han har gjort tillsammans med radio-profilen Fredrik Söderholm. 

I podcasten berättar Ola och Fredrik öppet om sin drogproblematik, gräver i familjetragedier och försöker hitta ursprunget till sina demoner. 

Misstankarna mot Ola Rapace 

När ett av avsnitten av podcasten “Sorry, allt gick åt helvete” spelades in är det februari 2021 och Ola Rapace pratar om vad han beskriver som “den värsta veckan i sitt liv”. 

Polisen förde honom till en häktescell misstänkt för att ha begått övergrepp mot en närstående kvinna, som inte var hans hustru. Skådespelaren förhördes och polisen tömde hans mobil på innehåll, och hittar flera inspelningar – som fick dem att inse att han var oskyldig och snarare ett offer, hävdar Rapace. 

Skådespelaren släpptes, men misstankarna kvarstår. En anmälan om grov kvinnofridskränkning lämnades in i januari 2021 mot Ola Rapace. Enligt anmälan ska brotten skett mellan september 2020 och januari 2021. Skådespelaren har i tur anmält kvinnan för sex olika brott. Rapace företräds av advokat Thomas Bodström.

Ola Rapace nekar till kvinnomisshandel 

– Jag har aldrig slagit kvinnor, men jag förstår att kvinnor känt sig otroligt svikna av mig för jag har betett mig otroligt hänsynslöst, säger skådespelaren i podden.

Expressen träffade Ola Rapace i slutet av 2021, och då pågick fortfarande förundersökningen om kvinnofridskränkning. Tidningen skriver hur han hänvisar till det han har sagt i podcasten “Sorry, allt gick åt helvete”, men blir arg när han får höra om vittnesmålen som finns om honom. 

Ola Rapace. Foto: Anders Wiklund/TT

Han säger till tidningen att han aldrig slagit kvinnor. Och på frågan om han varit våldsam svarar han: 

– Jag har säkert kunnat skrämmas. 

Han tillägger därefter att det är något han tror alla har gjort sig skyldiga till. Han säger i intervjun hur han inte är ett dugg orolig för en rättsprocess då han är oskyldig till det han anklagas för. 

Vittnesmål från inspelningar

I  Expressens granskning har man samlat ihop vittnesmål från personer som jobbat med Ola Rapace, och det råder blandade uppfattningar. 

En person uppger att Ola Rapace kunde dyka upp full och drogpåverkad. En annan menar att han skrek och skällde på folk, samt kastade grejer omkring sig. Ytterligare en person beskriver hur han hade skiftande humör, och valde vissa individer att mobba och kalla värdelösa och könsord. 

Det här är en bild som Ola Rapace inte känns vid. Men inte alla har en negativ bild av skådespelaren. I ett vittnesmål beskrivs han som proffsig och fin att jobba med. 

Ola Rapace ska därefter ha lämnat intervjun med Expressen när han fick frågan angående de kollegor som har upplevt det påfrestande att jobba med honom. 

Elisabeth Massi Fritz förväntar sig ett åtal mot Ola Rapace

Elisabeth Massi Fritz är målsägandebiträde i kvinnofridsärendet. 

– Förundersökning pågår och nu hoppas vi att åklagaren fattar ett beslut. Jag förväntar mig ett åtal. Beträffande motanmälan mot min klient avvaktar jag åklagarens besked, säger Elisabeth Massi Fritz, kvinnans advokat, till Expressen.  

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

Två gripna på Arlanda – hade 270 000 kronor

Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.

Butiker öppnar efter presidentlöfte i Uganda

Affärer i stora delar av Uganda öppnade på lördagen efter att ha varit stängda i fyra dagar i protest mot nya momslagar.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ängelholm

"En singelolycka med en personbil inträffar på E6 söder om Strövelstorp i riktning mot Ängelholm.", skriver polisen på sin hemsida.