Dejting online och kärlekspar
Tindersvindlaren Simon Leviev lurade till sig miljonbelopp på dejtinappen. Så här undviker du att bli utsatt för kärleksbedrägerier. - Foto: TT/Hasse Holmberg/ TT/ Gustav Sjöholm

Expertens råd: Så undviker du att bli svindlad på Tinder

The Tinder Swindler, Simon Leviev, lurade till sig miljontals dollar av sina offer. Nu är han bannad från Tinder, men kärleksbedrägeri är fortfarande vanligt runt om i världen. Hur undviker man att bli utsatt? Experten svarar.


Just nu gör Netflix dokumentär "the Tinder Swindler" succé på streamingtjänsten. Filmen handlar om Simon Leviev, vars egentliga namn är Simon Hayut, som lurat till sig miljonbelopp av kvinnor på dejtingappen Tinder. I början av februari meddelade Tinder att de blockat Leviev från appen, skriver NBC News

Men enligt data från fintech-bolaget Revolut är kärleksbedrägeri ändå ett problem, och kärleksbedragarna är aktiva under hela året. Topp-perioden är mellan jul och alla hjärtans dag. Ofta träffas man på nätdejtingsidor och appar och många svindlare är skickliga på att övertyga sina offer. 

Frågan många ställer sig nu är: Hur undviker att utsättas för svindlare på Tinder? Bedrägeriexperten, Richard Bromley, har sammanställt en lista över hur man undviker att bli svindlad på Tinder.

Så upptäcker du Tinder swindlers – enligt experten

Enligt Richard Bromley, expert på risk och bedrägerihantering på Revolut, brukar bedragaren påstå sig bo utomlands eller jobba i andra länder: i militären, som läkare eller på en oljerigg. Därför har de svårt att träffas i verkliga livet.

Många brukar också vilja byta forum och fortsätta skriva på andra appar som Whatsapp och sms. Deras sociala medier brukar vara intetsägande och avslöjar inte mycket om personens liv och stämmer ofta inte överens med deras dejtingprofiler. 

Bedragarna brukar få sina offer på fall snabbt och de som utsätts får ofta väldigt starka känslor. Delvis genom att till exempel ge sina offer gulliga smeknamn. 

– Offer upplever ofta väldigt starka känslor och stort engagemang för någon de precis träffat. Offret håller ofta sin relation hemlig och kan bli arg om du som vän eller anhörig ställer frågor om dess partner.”, säger Bromley i ett pressmeddelande.

Man ska vara vaksam på om någon verkar har mycket otur, och problem som bara går att lösa med pengar. Var försiktig om någon ber om pengar akut, för vård eller biljetter till att besöka någon utomlands. Eller påstår sig ha en skuld som måste betalas av omgående. 

Foto:Erik Johansen/NTB/TT

Expertens lista över varningstecken – och vad du ska göra

Om du är ute på Tinder eller andra dejtingappar finns det vissa saker du ska akta dig för, enligt Richard Bromley, expert på risk och bedrägerihantering på Revolut:

  • Du faller snabbt och hårt. Kärleksbedragare uttrycker snabbt starka känslor och kärlek för sitt offer. 

  • Kärleken är blind. De kan aldrig träffas personligen för en riktig dejt och skyller på sitt jobb och att de är utomlands. 

  • Mystiken tätnar. Deras konton på sociala medier och på dejtingappar är udda och avslöjar inte mycket om personens liv. 

  • Gulliga smeknamn. De använder gulliga smeknamn när de pratar med sitt offer, vilket hjälper dem att undvika att använda fel namn, eftersom de chattar med många samtidigt.

  • Otur i kärlek och pengar. De verkar ha många problem i livet som bara kan lösas med pengar.

  • Separata forum. De vill chatta utanför dejtingsajten eller appen, och föredrar att använda sms, WhatsApp eller e-post.

  • De vill att du tvättar åt dem. Om någon ber dig att ha deras pengar på ditt konto eller överföra de någon annanstans och du samtycker, kan du bli åtalad för penningtvätt. 

Om du har blivit utsatt ska du komma ihåg att det inte är något att skämmas över. Svindlarna är mycket skickliga och du är inte ensam. 

  • Skäms inte. Om du har misstankar om din nya crush, fråga en vän eller familjemedlem om deras åsikt. Om det känns för bra för att vara sant, kan det ibland också vara det.

  • Låt ingen utnyttja dig. Om förhållandet snabbt utvecklas mot ekonomiskt stöd och beroende, skydda ditt hjärta och din ekonomi och spara det till någon bättre.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Se upp i påsktrafiken - välj stora vägar

Man mördade bekant med sparkar och slag

En 42-årig man döms till 16 års fängelse för att ha mördat en man i 65-årsåldern i Mölndals kommun, skriver GP.

Insats på polisstation – misstänkt handgranat

En stor insats pågår på Flemingsbergs polisstation i Stockholm. Enligt flera medier ska det röra sig om en handgranat som påträffats.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Vänersborg

"På E45 strax söder om Brålanda har en personbil kört in i ett mitträcke.", skriver polisen på sin hemsida.

Brokollapsen – jättekostnad för försäkringsbolag

Broraset i amerikanska Baltimore kan få mångmiljardkonsekvenser för försäkringsbranschen. Den bedömningen gör försäkringsbolaget Lloyd's vd.

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

1 timme sedan
Över 60 misstänkta mjältbrandsfall hos människor har rapporterats i Laos.