Genrebilder från tingsrätt och på mobiltelefin
Polisen övervakade de nu dömda männen på den krypterade chattfunktionen "Encrochat". - Foto: Johan Nilsson/TT och Erik Nylander/TT

13 fälls i uppmärksammat gängmål – avslöjades med Encrochat

13 av de 15 män som stått åtalade för sin inblandning i långt gångna planer på att mörda andra gängkriminella dömdes idag vid Malmö tingsrätt. Straffen varierar mellan sex månader och sju års fängelse. Majoriteten av bevisningen kommer från EncroChat.


Det var under våren 2020 som franska myndigheter fick tillgång till information som skickats mellan kriminella på det krypterade chattverktyget Encrochat, som används av kriminella i hela Europa. 

Informationen som har hämtats in har använts som bevismaterial i flera svenska rättegångar. Senast idag bidrog informationen till att 13 av 15 män som stått åtalade för åtalspunkter som stämpling till mord, förberedelse till mord och medhjälp till sådant brott dömdes till fängelse vid Malmö tingsrätt.

Polisen följde mordplanerna i realtid

Under perioder har polisen kunnat följa mordplanerna i realtid. Männen visste då inte att meddelandetjänsten hade hackats av fransk polis, och att de övervakades av svensk polis. 

Enligt Michael Hansson, kammaråklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, kan upp till fem mord ha avstyrs genom att polisen övervakade männens chattaktivitet. 

– Vi hade förmodligen kunnat se mord här i stället om polisen inte haft tillgång till Encrochat-materialet i realtid, sade Hansson till TT inför rättegångsstarten i höstas.

13 av de 13 åtalade männen döms nu till mellan 6 månader och 7 års fängelse. Foto: Johan Nilsson/TT

Kopplingar till andra mord

TT skriver att motivet till brotten, enligt åklagaren, ska ha varit att männen var ute efter att ta över narkotikahandeln i Skåne. Det ska även finnas hämndmotiv bakom brotten. Totalt ska männen vara kopplade till nio olika mord och mordförsök

Ett av dessa ska vara mordet på en småbarnsmamman i augusti 2019. Även ett trippelmord utanför ett internetcafé i Malmö sommaren 2018 kan knytas till männen.

Får mellan 6 månader och 7 års fängelse

Idag föll domen mot männen vid Malmö tingsrätt. Nio av männen döms för förberedelse till mord eller medhjälp till sådant brott, en man döms för både förberedelse till mord och stämpling till mord och en av dem döms enbart för stämpling till mord. 

Fem av männen döms också, eller i stället för, grovt vapenbrott eller narkotikabrott, och en av dem döms även för stämpling till synnerligen grov misshandel. 

Två av de åtalade männen frias helt från åtalspunkterna om stämpling till mord.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!