Malmö tingsrätt kom i dag med sin dom mot 15 män som i olika omfattning åtalats misstänkta för att ha planerat mord på andra gängkriminella. Arkivbild.
Malmö tingsrätt kom i dag med sin dom mot 15 män som i olika omfattning åtalats misstänkta för att ha planerat mord på andra gängkriminella. Arkivbild. - Foto: TT

Mordplaner under gängkrig – 13 får fängelse

Männen gick samman i en tillfällig "allians" för att föra ett "krig" mot en 24-årig rival och kretsen kring honom.Nu döms 13 av männen för olika grader av inblandning i de långt gångna mordplanerna.


Fakta: Om bevisningen

De senaste åren har internationell polis lyckats knäcka flera krypterade kommunikationstjänster.

Störst uppmärksamhet har Encrochat fått, som fransk polis hackade våren 2020. I Sverige har det lett till att toppskikten av flera tunga kriminella nätverk har kunnat ställas inför rätta och även lagföras. Men materialet har även ifrågasatts från bland annat advokathåll.

I det aktuella målet i Malmö tingsrätt har i princip samtliga försvarsadvokater framfört kritik mot att använda materialet som bevisning.

Tingsrätten uppger i ett pressmeddelande att även om materialet från Encrochat i vissa avseenden är ofullständigt och att det därmed måste bedömas med viss försiktighet är materialet omfattande och får starkt stöd av annan utredning i målet.

Större delen av meddelandena handlar om samma sak: "att vissa personer ska skjutas", skriver rätten.

Av de 13 män som nu döms för omfattande mordplaner får en 23-årig man det strängaste straffet. Han döms till sju års fängelse för bland annat förberedelse till mord vid två tillfällen och två fall av grovt vapenbrott.

— Vi är besvikna, säger mannens försvarsadvokat Sofia Nyhlén och uppger att man troligtvis kommer att överklaga domen.

23-åringen ska inte ha haft någon framträdande roll i "alliansen", enligt Sofia Nyhlén.

— Han har varit absolut längst ner i den här kedjan, säger hon.

Mördades under rättegången

Enligt kammaråklagare Mikael Hansson finns det ingen som går att betrakta som huvudman i "alliansen".

— Den består av olika grupper som har gått samman. Det går inte att peka ut någon som är direkt ledare för alliansen, säger han.

En 24-årig man ses av åklagarna som huvudmålet för alliansen. Han sitter nu häktad i Spanien misstänkt för flera mord där. En annan av de utpekade måltavlorna blev mördad i slutet av rättegången.

— Han blev ihjälskjuten i Köpenhamn tidigare i år, säger Michael Hansson.

Polisen har under vissa perioder kunnat följa de åtalades mordplaner på meddelandetjänsten Encrochat i realtid. Männen visste inte då att fransk polis hade hackat den krypterade tjänsten.

Den 23-årige mannen har erkänt att han har använt "kitekiller" som alias i kommunikation med andra personer, men uppger också att minst två andra personer har skrivit under namnet.

Tingsrätten bedömer att 23-åringen har använt namnet kitekiller under april–juni 2020, med undantag för två dagar i maj då en medåtalad man ska ha använt den aktuella Encrochattelefonen.

Rätten skriver i domen att det inte går att dra någon annan slutsats än att 23-åringen i mitten av april 2020 godtagit uppdraget att döda en annan man mot en ersättning på 300 000 kronor. Något den åtalade nekar till.

— Han har varit en av brukarna, men inte använt "kitekiller" i något brottsligt syfte och överhuvudtaget inte avseende det som åklagaren har gjort gällande. Vi har visat på att det finns minst två andra personer som också brukat "kitekiller", säger Sofia Nyhlén.

Koppling till Karolin Hakim-mordet

Åklagare Michael Hansson har ännu inte hunnit läsa domen i sin helhet.

— Jag kan bara konstatera att alla döms förutom två bröder, säger Hansson.

Totalt nio mord och flera mordförsök kopplas till den aktuella konflikten. Bland annat mordet på småbarnsmamman Karolin Hakim i augusti 2019 och trippelmordet utanför ett internetkafé i centrala Malmö sommaren 2018.

I det sistnämnda dådet var den 24-årige rivalen med största sannolikhet den egentliga måltavlan. Han träffades av skottsalvorna, men överlevde, vilket även två andra män gjorde.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!