Genrebilder på polismän och Lunds tingsrätt.
Poliserna ska ha hittat på att mannen dödshotade dem för att motivera deras ingripande. Under tisdagen inleds rättegången vid Lunds tingsrätt. - Foto: Johan Nilsson/TT

Poliser ska ha försökt sätta dit oskyldig man – krävs på skadestånd

Under tisdagen inleds rättegången mot två poliser i Skåne som åtalas för att ha satt dit en oskyldig man. Poliserna, som ska ha återgett en falsk version av en insats mot mannen, krävs nu på 150 000 kronor i skadestånd.


Det var i mitten av december förra året som de två poliserna åtalades för falsk angivelse, olaga frihetsberövande, misshandel och hemfridsbrott. En av poliserna står även åtalad för dataintrång, det rapporterar Helsingborgs Dagblad.

Under tisdagen börjar rättegången som förväntas pågå till den 30 mars.

Ska ha hittat på att de blivit dödshotade

Enligt åklagaren ska poliserna ha kommit överens om en falsk beskrivning av ett ingripande mot en berusad man i hans bostad i Landskrona i fjol.

Poliserna ska ha tvingat sig in i mannens lägenhet och sprutat pepparspray i hans ansikte varpå de ska ha satt handfängsel på honom. Delar av händelseförloppet ska ha fångats av en övervakningskamera som mannen satt upp i sitt hem.

Enligt utskriften från övervakningsfilmen, som HD tagit del av, hörs de två poliserna komma överens om att säga att mannen har dödshotat dem, för att motivera deras ingripande. Några dödshot hörs dock inte på filmen, enligt utskriften.

Övervakningsfilmen är nu åklagarens främsta bevis i rättegången mot poliserna. 

Filmen från en övervakningskamera i mannens hem är åklagarens viktigaste bevis mot de åtalade poliserna. Bilden är en genrebild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Yrkar på skadestånd

Poliserna ska ha även ha beslagtagit mannens mobiltelefon och gått igenom en privat chattgrupp, den ena polisen ska även ha skrivit till en kompis och berättat om ingripandet mot mannen. 

Advokat Jessica Levin, som är målsägandens ombud, menar att det finns tillräckligt med bevis mot poliserna för att de ska fällas i tingsrätten. 

– De har gått in och betett sig som cowboys, som min klient säger. Det finns flera bottnar i det här. Deras uppgift är att förebygga och förhindra brott, deras uppgift är inte att begå brott mot allmänheten under tjänstetid, säger hon till tidningen.

Hon berättar också att hon kommer yrka på att poliserna ska betala 150 000 kronor i kränkningsersättning till mannen för samtliga gärningar.

Poliserna nekar till brott.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!