Två lärare dödades på Malmö latinskola.
Två lärare dödades på Malmö latinskola. - Foto: Johan Nilsson/TT

Video från skoldådet i Malmö sprids: "Filmar en skadad person"

Två lärare i 50-årsåldern miste livet i skolattacken på Malmö latinskola i måndags. Nu florerar en film i sociala medier – som visar hur ett av offren får vård.
– Jag har svårt att hitta ord för det här, säger polisens presstalesperson Nils Norling till Nyheter24.


Det var vid 17-tiden i måndags som två lärare, bägge kvinnor i 50-årsåldern, dödades på Malmö latinskola. En 18-årig man, som var elev på skolan, greps på platsen och är nu anhållen misstänkt för två fall av mord. 

Här kan du läsa om uppgifterna gällande 18-åringens motiv.

Videoklipp från Malmö latinskola utreds

Nu florerar en film, som visar hur ett av offren förs från platsen av ambulanspersonal, i sociala medier och på en strömningstjänst har videoklippet närmare 45 000 visningar.

Nils Norling, polisens presstalesperson i Malmö, bekräftar för Nyheter24 att personen som syns i videon är en av kvinnorna som avled i attacken.

– Det kom till vår kännedom under dagen och vi har upprättat en anmälan och inlett en förundersökning. Det rubriceras som olaga integritetsintrång, säger han.

Vidare betonar Norling att man nu arbetar med att identifiera vem som publicerat videoklippet. Dessutom syns den person som filmar i en spegel i videoklippet. Huruvida denna individ är identifierad vill man inte kommentera.

– Jag vill inte gå in på några detaljer, men vi känner till att man kan se en person i en reflektion, säger Norling.

Polisen om videoklippet: "Svårt att hitta ord"

Filmklippet som sprids väcker avsky, även inom polisen.

– Jag har svårt att hitta ord för det här. Att man först filmar en skadad person, och sedan att man sprider den filmen vidare. Det övergår mitt förstånd och vittnar om att man saknar all form av empati, säger Nils Norling.

– Det kan nå anhöriga. Det har personen förmodligen inte ägnat en tanke åt. Det kan nå andra lärare och elever på skolan som redan befinner sig i ett allvarligt trauma efter det som hänt.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!