Uppgifter om motivet till dådet i Malmö: "För att jag hatar dem"
Blommor och ljus utanför Malmö Latinskola dagen efter dådet, där två kvinnor dödades. - Foto: Johan Nilsson/TT

Uppgifter om motivet till dådet i Malmö: "För att jag hatar dem"

Samma dag som det misstänkta mordet på skolan i Malmö ska 18-åringen ha betett sig så märkligt att flera lärare och elever reagerade.
– Jag gjorde det för att jag hatar dem, sa han efter han själv larmade polisen, enligt uppgifter till Aftonbladet.


Två lärare i 50-årsåldern dödades under måndagen på gymnasieskolan Malmö Latin. Det var vid 17-tiden som polis larmades till platsen och tio minuter efter dådet greps den misstänkte gärningsmannen i 18-årsåldern. 

18-åringen ska ha attackerat lärarna med hammare, kniv och yxa

När polisen kom till platsen fann man de två lärarna svårt skadade och 18-åringen själv kom samtidigt ut från en toalett i mörka kläder och keps. Han ska då ha agerat lugnt, uppgett sitt namn och medgett vad han precis gjort, rapporterar Aftonbladet. 

Enligt uppgifter till Aftonbladet hade han attackerat lärarna med hammare, kniv och yxa. Något som ett flertal personer ska ha blivit vittne till. De ska främst ha bevittnat hur 18-åringen använde en hammare vid sitt angrepp mot lärarna. En av dem ska ha försökt fly skrikandes, medan den andra kvinnan aldrig ens hann börja springa. 

Folk samlas utanför Malmö Latinskola dagen efter dådet. Foto: Johan Nilsson/TT

Efter dådet på skolan i Malmö – ringde själv polisen

Efter dådet ringde 18-åringen själv polisen. 

– Jag sitter på tredje våningen och jag har lagt ifrån mig vapnen och jag har mördat två personer, ska han ha sagt enligt Aftonbladets uppgifter.

Väl på plats kunde polisen helt odramatiskt gripa 18-åringen, som då ska ha sagt att de två kvinnorna var målet. 

– Jag gjorde det för att jag hatar dem, sa han, enligt Aftonbladet. 

De två lärarnas kollegor har beskrivit dem som entusiastiska, roliga och engagerade förebilder som uppskattades av eleverna. 

18-åringen ska ha erkänt dådet, men det exakta motivet till varför han ville skada just de två lärarna är ännu oklart. Polisen jobbar aktivt med att tömma hans datorer och mobiler. 

Strax efter klockan 17 på måndagen larmades polisen till en gymnasieskola i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

Vittnesmål: "Varit rädd att något ska hända"

Det man vet om 18-åringen är att han är tidigare ostraffad och förekommer inte heller i polisens misstankeregister, men i vintras ska något ha skiftat.  

– Det finns vittnesmål från lärare på skolan som säger att han betett sig väldigt konstigt hela vintern och att man varit rädd att något ska hända, säger en källa, enligt tidningen. 

Samma dag som dådet skedde ska han ha betett sig ännu märkligare, enligt Aftonbladets uppgifter. Under en föreläsning ska han ha ställt frågor om nödvärn, och under en bildlektion nämnde han något som läraren tolkade kunde kopplas till attentatet. 18-åringen ska även ha frågat vilka ställen som hade övervakningskameror och vilka som tittar på dem. 

Bildläraren ska till och med ha kontaktat skolkuratorerna, som inte var där. Därefter ska läraren ha uttryckt sin oro till sjuksköterskorna. 

Polisens insatsstyrka på plats och söker igenom gymnasieskolan. Foto: Johan Nilsson/TT

Efter dådet i Malmö – på sannolika skäl misstänkt för mord i två fall

Den misstänkta 18-åringen var även fram till årsskiftet 2021/2022 aktiv i en idrottsklubb. Ordförande för klubben säger att ingen hade sett det komma, och att han uppfattades som en vanlig kille. 

18-åringen har tilldelats en advokat, och är på sannolika skäl misstänkt för mord i två fall, skriver Aftonbladet.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!