Genrebild på taxibilar och polis.
I dagsläget sitter taxiföraren häktad för fem olika brottstillfällen, men polisen utreder möjliga kopplingar till fler fall. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Janerik Henriksson/TT

Nya bevis – taxichaufför misstänkts för olösta sexualbrott

Det var i februari som en taxichaufför i Stockholm greps misstänkt för att ha våldtagit flera av sina kunder. Nu utökas misstankarna mot mannen efter dna-träffar i polisens register över olösta sexualbrott.


Det var i februari i år som två olika kvinnor under samma helg blev utsatta för överfall när de åkte taxi. På grund av att tillvägagångssättet varit detsamma i båda fallen fattade polisen misstankar om att det handlade samma gärningsman, rapporterar Aftonbladet.

Polisen kontaktade med taxibolaget som pekades ut av offren och kunde då spåra den bil som de misstänker att brotten begicks i. 

Jämförde med andra fall

Inledningsvis så misstänktes tre personer, varav två greps och en häktades. Misstankarna mot den andra personen har numera försvagats. 

Tillvägagångssättet fick polisen att jämföra brotten den häktade mannen är misstänkt för med andra anmälningar om våldtäkt i taxi. Kopplingar till ett flertal andra fall utreddes och nu har misstankarna mot mannen utökats.

Ska ha låst in sina offer

I samband med att mannen greps fick han lämna dna, enligt uppgifter till Aftonbladet. Kort därefter gav mannens dna utslag i fyra olika fall i polisens register över olösta sexbrott.

Brotten ska ha begåtts sent på natten eller tidig morgon på ett flertal platser Stockholmsområdet och mannen är numera häktad på sannolika skäl misstänkt för fem våldtäkter och våldtäktsförsök.

Mannen misstänks ha låst dörrarna i taxin i samband med övergreppen och därför har även brottsrubriceringen olaga frihetsberövande lagts till i samtliga fall, enligt uppgifter till tidningen.

Kan ha begått fler brott

Kammaråklagare Rasmus Öman vill inte gå in på detaljer men berättar för Aftonbladet att polisen fortsätter att utreda eventuella kopplingar till ytterligare brott. Bland annat tittar på man på tillvägagångssätt i andra fall och jämför de med tillvägagångssättet i fallen mannen sitter häktad för. 

– Fråga är om ett påtagligt allvarligt brott där gärningen och omständigheterna kring densamma rymt ett flertal straffhöjande markörer. Det framstår som tydligt att gärningen varit planerad, säger advokat Ola Tingvall, som är en av de utsatta kvinnornas målsägandebiträde, till tidningen och fortsätter:

– Misstänkt har utnyttjat det faktum att han kört taxi, vilket av lätt insedda skäl invaggat målsäganden i en falsk föreställning om att hon inom ramen för misstänkts tjänsteutövning haft att lita på honom.

Mannen nekar till brott, enligt åklagaren.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

Tesla levde inte upp till förväntningarna

Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

1 timme sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

1 timme sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

1 timme sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.

Rysk biträdande försvarsminister gripen

1 timme sedan
En av Rysslands många biträdande försvarsministrar, Timur Ivanov, har gripits, meddelar Rysslands undersökningskommitté, en av landets brottsbekämpande myndigheter.