Bild på polisens och en mobil
Personer har blivit mer uppmärksamma när det kommer till bedrägeribrott. - Foto: Johan Nilsson/TT och Leif R Jansson/TT

Bedragare irriterade: “Folk låter sig inte längre luras”

De senaste åren har andelen anmälningar för bedrägeri online och på telefon ökat. Och för den som blivit bedragen är det tyvärr svårt att få pengarna tillbaka. Men allt fler lyckas undvika att bli lurade.


Anmälningarna om telefonbedrägeri fortsätter komma in hos polisen, men allt färre bedragare lyckas lura sina offer. 

– Upplevelsen hos flera av oss som arbetar med bedrägerier är att fler målsäganden än tidigare säger emot bedragarna och lägger på telefonen, säger Maria Karlsson som arbetar brottsförebyggande mot bedrägerier på polisen i region Mitt, i polisens pressmeddelande. 

År 2020 uppgav mer än 449 000 personer att de blivit utsatta för försäljningsbedrägeri, enligt statistik från Brå. Det var en ökning från tidigare år, och trenden med bedrägeri online och på telefon håller i sig.  

– Det är svårt att säga exakt vad som har gjort att nu fler personer är vaksamma mot telefonbedrägerier. Polisens återkommande informationskampanjer och brottsförebyggande arbete i kombination med medias rapportering om bedrägerier skulle kunna vara några av anledningarna till detta, säger Maria Karlsson.

Irriterade bedragare 

I anmälningarna som kommit in hos polisen finns uppgifter om att bedragarna blivit irriterade och lagt på luren själva när de har ifrågasatts av personen de försökt lura. 

– Det är såklart många som fortfarande blir lurade, men jag tycker det är viktigt att förmedla budskapet att det finns många ärenden där faktiskt personer agerar på ett sätt som gör det omöjligt för bedragarna att komma över pengar, säger Maria Karlsson. 

Oavsett om du undviker att bli bedragen eller inte, betonar polisen att det är otroligt viktigt att anmäla händelsen då ett försök till bedrägeri fortfarande är ett brott. 

Så skyddar du dig mot telefonbedrägerier

På polisens hemsida finns det knep för att undvika att bli bedragen. Det är viktigt att aldrig använda sin bankdosa eller sitt bank-id på uppmaning av någon som oväntat har kontaktat dig. Om du är osäker på situationen, ska du alltid lägga på och be om att få återkomma. 

I polisens pressmeddelande står det att även om personen sitter på personliga uppgifter om dig ska du inte lita på den som ringer. Mycket information går att hitta på nätet genom en enkel googlesökning. Om du misstänker att det är fråga om bedrägeri, kontakta din bank och polisanmäl. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Se upp i påsktrafiken - välj stora vägar

Man mördade bekant med sparkar och slag

En 42-årig man döms till 16 års fängelse för att ha mördat en man i 65-årsåldern i Mölndals kommun, skriver GP.

Insats på polisstation – misstänkt handgranat

En stor insats pågår på Flemingsbergs polisstation i Stockholm. Enligt flera medier ska det röra sig om en handgranat som påträffats.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Vänersborg

"På E45 strax söder om Brålanda har en personbil kört in i ett mitträcke.", skriver polisen på sin hemsida.

Brokollapsen – jättekostnad för försäkringsbolag

Broraset i amerikanska Baltimore kan få mångmiljardkonsekvenser för försäkringsbranschen. Den bedömningen gör försäkringsbolaget Lloyd's vd.

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

1 timme sedan
Över 60 misstänkta mjältbrandsfall hos människor har rapporterats i Laos.