Den 41-årige mannen misstänks för mordförsök och våldtäkt.
Den 41-årige mannen misstänks för mordförsök och våldtäkt. - Foto: Johan Nilsson/TT och Sjöfartsverkets Sjö- och flygräddningscentral JRCC/TT

Gruvhålsfallet: Här är allt vi vet om den misstänkte mannen

En 41-årig man är häktad misstänkt för att ha våldtagit och sedan knuffat ner en kvinna i ett gruvhål utanför Norberg. Nyheter24 reder ut vad vi hittills vet om den misstänkte gärningsmannen.


Den 22 april hittades en kvinna svårt skadad i ett gruvhål utanför Norberg i Västmanland. Kort därpå kunde polisen gripa en man som veckan därpå häktades, mot sitt nekande, misstänkt för våldtäkt och mordförsök.

Här kan du se en video från det 25 meter djupa gruvhålet.

Vem är den misstänkte i gruvhålsfallet i Norberg?

Den misstänkte mannen, som är 41 år gammal, har tre barn och är folkbokförd på en adress i Västsverige. Mannen ska, enligt sin försvarsadvokat Maria Wilhelmsson, ha någon form av relation till den utsatta kvinnan, vilket bland andra SVT rapporterat om.

Misstänkte mannen fick utvisningsbeslut 2017

Mannen ifråga ska ha anlänt till Sverige i samband med den stora flyktingvågen 2015 och två år senare, under 2017, fick han ett utvisningsbeslut från Migrationsverket. Detta beslut ska mannen, enligt handlingar som SVT tagit del av, ha överklagat vid flera tillfällen. 

Nu ska han, enligt Expressen, ha velat gifta sig med kvinnan som han senare misstänks ha knuffat ned i gruvhålet för att få uppehållstillstånd. 

Kvinnan ska dock, enligt uppgifter som Nyheter24 tidigare rapporterat om, ha sagt nej, vilket lett till att mannen tvingat henne till gruvhålet, där han enligt misstankarna våldtog henne innan han kastade ner henne i det 25 meter djupa hålet.

Mannen i Norberg är dömd för brott tidigare

41-åringen är sedan tidigare känd av polisen. Under 2019 respektive 2020 dömdes han nämligen, enligt dokument som Nyheter24 tagit del av, till dagsböter för ringa narkotikabrott och flera fall av olovlig körning.

Anhöriga har ansökt om kontaktförbud

I samband med att mannen dömdes för ringa narkotikabrott ansökte flera av hans anhöriga om kontaktförbud, men samtliga fick avslag. 

Åklagarkammaren i Västerås gav, enligt ett dokument som Nyheter24 tagit del av, avslag på alla ansökningar, då med motiveringen att mannen "inte tidigare lagförts för brott mot närstående".

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!