Torsdag 26 Maj
Stockholm

Tidigare fruns larm om gruvhålsmannen – innan hon försvann

Gruvhålsfallet i Norberg
Gruvhålsfallet i Norberg. Foto: Sjöfartsverkets Sjö- och flygräddningscentral JRCC/TT och Johan Nilsson/TT

Efter att den 41-årige mannen misstänks ha knuffat en kvinna i ett 25 meter djupt gruvhål, utreds hans tidigare frus försvinnande på nytt. Kvinnan ska ha känt sig hotad av mannen och anmälde honom för olaga hot och misshandel – innan hon försvann spårlöst.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var den 22 april som en kvinna hittades skadad i ett gruvhål utanför Norberg i Västmanland. Kort därpå kunde polisen gripa en 41-årig man som nu häktats misstänkt för våldtäkt och mordförsök.

Här kan du se ett videoklipp som visar gruvhålet.

Nyheter24 har tidigare rapporterat om hur den misstänkte mannen, enligt uppgifter, ska ha sagt att han dödade sin förra fru, innan han knuffade ner kvinnan i gruvhålet. 

Efter händelsen vid gruvhålet utreder polisen nu mannens försvunna fru på nytt.

Tidigare frun ska ha blivit angripen av misstänkte mannen i gruvhålsfallet

Utredningen bygger på gamla polisanmälningar från mannens fru. Paret och deras barn kom till Sverige i samband med flyktingvågen 2015, men efter några år flyttade hon och barnen ut från det gemensamma hemmet, rapporterar Expressen. 

2018 ska kvinnan ha blivit angripen av den 41-årige mannen på öppen gata och blivit slagen eller knuffad, inför vittnen, enligt uppgifterna. Utredningen om misshandel lades ner då vittnen inte dök upp till förhör.

Kvinnan gjorde en polisanmälan om misshandel och hennes målsägandebiträde är samma advokat som nu försvarar den 41-årige mannen i gruvhålsfallet. 

Tidigare fruns anmälan av 41-åringen – ville skilja sig

2019 gjordes en ny anmälan mot mannen. Frun hade träffat en ny och ville skilja sig formellt från 41-åringen. Då ska han ha uttryckt sig på ett sätt som hon uppfattade som dödshot mot henne och den nya mannen, och gjorde då en anmälan om olaga hot, rapporterar Expressen. 

Anmälan lades ner och mannen förnekade att han hade uttryckt sig hotfullt.

Kvinnan ska under samma period ha ansökt om att mannen skulle beläggas med kontaktförbud mot henne och två av barnen. Detta avslogs med hänvisning till att 41-åringen tidigare inte dömts för våld i nära relation.

Gruvhålsfallet i Norberg – tidigare frun anmäldes försvunnen

Frun anmäldes försvunnen i slutet av januari 2020. Utifrån det mannen själv har sagt i polisförhör kan det tyda på att hon varit försvunnen i nästan ett halvår dessförinnan. Det är dock fortfarande oklart när exakt hon försvann, men därefter ska mannen ha fått tillbaka barnen, rapporterar Expressen. 

Misstänkte mannen i gruvhålsfallet i förhör: "Ingen aning om var hon är"

När mannen förhördes i samband med en olovlig körning i februari förra året ska han ha sagt att hustrun lämnat honom eller blivit placerad någon annanstans, och att han har “ingen aning om var hon är” sedan flera år tillbaka. 

Förhörsledaren antecknade: 

”Hans fru lämnade NN, alternativt blev placerad någon annanstans för cirka 2 år sedan och NN har ingen aning vart hon är”.

I augusti 2019 förhördes mannen i samband med att han gjort sig skyldig till ringa narkotikabrott. 

”NN säger att han har fått lugnet tillbaka efter att barnen är tillbaka hos honom”, antecknade förhörsledaren då, enligt Expressen. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela