Paret döms för smuggling.
Paret döms för smuggling. - Foto: Lise Åserud/NTB/TT och Anette Karlsen/NTB/TT

Par smugglade in 423 liter öl: "Inte särskilt mycket"

Ett par döms till fängelse efter att ha fört in 413,5 liter öl och 45 liter sprit i Sverige – utan att anmäla det till tullen.
"Att förtära 20 liter sprit på två månader är inte särskilt mycket", uppger kvinnan i förhör.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Det var den 25 februari som paret, en man i 30-årsåldern och en kvinna i 25-årsåldern, anlände till Ystad i en vit skåpbil. Paret, som är medborgare i Polen, skulle därefter köra vidare till Göteborg där de skulle jobba under en tid framöver.

Men i tullkontrollen i Falkenberg tog det stopp. 

"Var fyllt med alkohol"

I kontrollen upptäcktes nämligen vad man, i en dom från Varbergs tingsrätt som Nyheter24 tagit del av, beskriver som en "uppseendeväckande stor" mängd alkohol. 

"Hela bakre delen av utrymmet var fyllt med alkohol", uppger en tullinspektör, som fortsätter vidare:

"Det fanns en del plastbackar med en hel del bröd, under dessa fanns flak med polsk öl som låg i backar. Bröden låg ovanpå för att försöka dölja alkoholen. Hela bakre delen av utrymmet var fyllt med alkohol."

Mer specifikt hittades 413 liter öl och 45 liter starksprit i skåpbilen.

Foto: Johan Nilsson/TT

"Dricker 2,5 liter öl om dagen"

I förhör har paret tänkt förbruka hälften av alkohol helt på egen hand.

"Att förtära 20 liter sprit på två månader är inte särskilt mycket för henne och NN", står i kvinnans redogörelse, som vidare uppger att hennes respektive dricker fem öl om dagen – något som mannen bekräftar:

"Det stämmer att han dricker cirka 2,5 liter öl om dagen. Han dricker också sprit. Öl och sprit är mycket godare och billigare i Polen, varför han tog med sig det till Sverige", står i hans redogörelse. 

Men trots uppgifterna om den egna alkoholkonsumtionen menar tingsrätten på att mängden alkohol är så pass stor att den inte kan ha varit avsedd för eget bruk. Paret döms därför till två månaders fängelse för smuggling.

/