Fredag 7 Okt
Stockholm

Ungdomar stoppades i tullen med 35 liter sprit: "Till studentfest"

Smuggling.
Bilderna är genrebilder och har inget med texten att göra. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix/TT och Hasse Holmberg/TT

Två unga män, där en var under 18 år, åkte i mars fast i tullen med 17,5 liter sprit var i sina ryggsäckar. Ett inköp som enligt dem själva skedde spontant och var tänkt till planerade sommarfester. En ursäkt som tingsrätten inte köpte.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I mars 2022 befann sig två män under 20 år i Köpenhamn, i Danmark, för att enligt egen utsago "handla sommarkläder" och "ett par skor". Men det var inte det som inhandlades under resan.

Efter att en av männen kommit över ett reklamblad för billig sprit, enligt domen som Nyheter24 tagit del av, hade han "spontant" bestämt sig för att köpa 25 flaskor.

Spriten skulle enligt honom själv brukas under en studentfest och en födelsedagsfest. Han ville även bjuda familjen på spriten.

Försökte smuggla över 17,5 liter var

Även den andra mannen köpte 25 flaskor, och tillsammans motsvarade det 35 liter sprit, alltså 17,5 liter var.

I domen från Malmö tingsrätt går att läsa att männen tillsammans och i samförstånd inte anmält 35 liter sprit till Tullverket. Att bägge var under 20 år innebär att de även bryter mot villkoren för införsel. 

Tingsrätten menar även på att de unga männens historier om varför de gjort resan "inte bara är märkliga och påfallande vaga, utan dessutom framstår som fullständigt tillrättalagda".

Nu döms männen för smuggling, där den ena som var över 18 år vid tillfället för brottet ska betala 80 dagsböter om 50 kronor, och den andra döms till 20 timmars ungdomstjänst.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.