Måndag 26 Sep
Stockholm

Åklagaren yrkar på livstids fängelse för lärarmorden: "Besinningslöst våld"

Nu yrkar åklagaren att den 18-årige mannen som åtalas för dubbelmordet på Malmö Latinskola ska dömas till livstids fängelse.
Nu yrkar åklagaren att den 18-årige mannen som åtalas för dubbelmordet på Malmö Latinskola ska dömas till livstids fängelse. Foto: Johan Nilsson/TT

Lärarna som dödades på Malmö Latinskola var slumpmässigt utvalda offer av eleven. Nu yrkar åklagaren att den 18-årige mannen som åtalas för dubbelmordet ska dömas till livstids fängelse.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

När 18-åringen, som har erkänt mord, återigen bänkade sig i rättssalen begravde han ansiktet i sina händer när åklagaren Johanna Liljeblad yrkade på att han skulle dömas till livstids fängelse. Åklagaren säger att 18-åringen har planerat sitt brott och medvetet valt skolan som plats.

– Han har läst på, han har valt ut vapen och mundering och förberett sig mentalt, säger åklagaren Johanna Liljeblad.

Offren dödades med en kniv och en yxa.

– Båda offren har blivit utsatta för kraftigt och besinningslöst våld, säger Liljeblad.

Ett av offren har blivit attackerad i flera omgångar när hon bevisligen varit vid liv, uppger åklagaren.

– Båda offren har kämpat emot och har försvarat sig, säger Liljeblad.

Här kan du läsa 18-åringens egna ord om attacken på Malmö Latinskola.

Den större rättspsykiatriska undersökning han genomgått medan rättegången pausats visar att han inte begick det brutala våldsdådet under påverkan av en allvarlig psykisk störning – därmed kan han dömas till fängelse.

När förhandlingarna återupptogs på måndagen var drygt tio journalister samt anhöriga till både offer och 18-åringen på plats i tingsrätten.

Sökte inte hjälp

Tidigare under rättegången har han fått upprepade frågor om varför han gav sig på de båda lärarna. Det har tydligt framgått att de var slumpvis utvalda offer.

– Jag ville signalera att ingen får älska mig, sade 18-åringen när han förhördes i rättssalen i slutet av juli.

Tankarna på att utföra ett dåd väcktes dagen före attacken och det som utlöste dem var ändrade planer kring hans övningskörning och uppkörning. Detta besked gjorde honom mycket upprörd.

– Jag hade velat ta livet av mig under en lång period men jag är alldeles för rädd för att göra det på egen hand med de tillvägagångssätt jag haft i huvudet. Jag får bilden att jag ska försätta mig i en situation där det inte finns någon återvändo, berättade 18-åringen.

Att söka hjälp för sitt dåliga mående såg han aldrig som ett alternativ.

– Jag ville fullfölja bilden av att jag är ett monster.

Väntade utanför

De båda lärarna överfölls efter skoldagens slut den 21 mars på skolans tredje våning. Själv hade han låst in sig på en toalett och tagit på sig halsduk, mask och hörselkåpor för att slippa se och höra sina offer så tydligt.

När han hörde att någon gick in på toaletten bredvid ställde han sig utanför dörren och väntade. När den kvinnliga läraren kom ut från toaletten blev hon attackerad. En annan lärare som bevittnat attacken blev sedan jagad genom korridoren innan även hon överfölls. Efteråt larmade han själv 112.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.