Söndag 2 Okt
Stockholm

18-åringens egna ord om attacken på Malmö latin: "Attackera allt som rör sig"

18-åringen berättar nu med egna ord om skolattacken på Malmö latinskola.
18-åringen berättar nu med egna ord om skolattacken på Malmö latinskola. Foto: Johan Nilsson/TT

Idag fortsätter rättegången mot 18-åringen som mördade två lärare på Malmö latinskola. Under förmiddagen blev det dags för gärningsmannen att med egna ord beskriva händelserna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Klockan 17:12 den 21 mars larmades polisen om pågående våld på Malmö latinskola. Tio minuter senare hade den misstänkte 18-årige gärningsmannen gripits.

Två lärare mördades i skolattacken på Malmö latinskola

De skadade, två kvinnliga lärare i 50-årsåldern, fördes till sjukhus. Men deras liv gick inte att rädda. 

18-åringen, som själv var elev på den aktuella skolan, har erkänt att han dödade de två lärarna. På onsdagen samma vecka häktades han.

18-åringen berättar om attacken på Malmö latinskola

Under tisdagen var det dags för den fortsatta rättegången mot den misstänkte 18-åringen. Under förmiddagen fick han berätta om händelsen med egna ord.

Han inleder med att förklara att han efter en lektion i kriminologi gick in på en toalett i huvudbyggnaden, där han "tog på sig allting". När han hörde en person spola i toaletten bredvid honom bestämde han sig för att den personen skulle bli hans första offer.

– Jag behövde känna att det inte finns någon återvändo alls för mig att leva. Medan jag står utanför toaletten inser jag att vem som helst kan komma ut. Men samtidigt kommer jag inte skilja på personer, oavsett om det är en favoritlärare eller min bästa vän, säger 18-åringen i förhöret enligt Expressen, som är på plats.

"Svårt att förstå vad som faktiskt hänt"

Efter en kort paus fortsätter han förklara dådet. Han menar på att han vid synen av en andra person "får en impuls om att jag ska attackera allt som rör sig och jag rör mig efter personen. Hon lyckas öppna dörren till ett klassrum med sin tagg men jag hinner ifatt och tar tag i handtaget", säger 18-åringen.

I beskrivningen av känslointrycken förklarar han det som en urladdning, att det ringde i öronen och att han kände sig yr.

– Jag var inte kapabel till att fortsätta och går då in på toaletten igen. Jag ville inte stå ute i korridoren och se offren. Jag hade svårt att förstå vad som faktiskt hänt samtidigt som jag tänker att jag nu har chansen att ta mitt eget liv, säger 18-åringen i förhöret som Expressen deltog i, och menar på att han efter dådet hade planer på att ta sitt eget liv.

18-åringen ska genomgå rättspsykiatriska undersökning

Under torsdag förmiddag rapporterade Sydsvenskan att den misstänkte 18-åringen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

– 18-åringen har erkänt gärningarna och detaljerat berättat om hur han förberedde sig och genomförde dåden. Hans berättelse styrks av vittnesuppgifter och teknisk bevisning, säger åklagaren Johanna Liljeblad.

Huruvida han ska dömas till fängelse eller vård bestäms efter undersökningen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.