Pappa döms för tonårssonens tur i manipulerad a-traktor
Fallet gick upp i tingsrätten där pojkens pappa, mot sitt nekande, dömdes till dagsböter. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Henrik Montgomery/TT

Pappa döms för tonårssonens tur i manipulerad a-traktor

Efter att en tonåring tog sig en tur i en trimmad a-traktor döms nu barnets pappa till dagsböter för tillåtande av olovlig körning. Tonåringen ska ha blivit ombedd att "snabbt köpa cigg" – ett påstående som senare drogs tillbaka.


Som vårdnadshavare kan du ställas inför rätta om det är så att ditt barn kör en trimmad a-traktor, något polisen tidigare varnat för. Och det var precis vad som hände efter en incident i juni förra året.

I Dalarna stoppades nämligen en 15-årig pojke när han körde i 50 kilometer i timmen i en a-traktor, i form av en Audi A4, vilket Expressen tidigare rapporterat om. En a-traktor får enligt lag endast köras i en hastighet om maximalt 30 kilometer i timmen.

Pojke i trimmad a-traktor "skulle köpa cigg"

Med en fjärrdosa, som såg ut som en bilnyckel till utseendet, med en knapp för "on" och en för "off" kunde pojken enkelt se till att a-traktorn kunde förvandlas till en personbil som kunde köras i 200 kilometer i timmen.

– Min pappa har tillgång till dosan och låter mig ibland ha den så att jag kan köra snabbare. Ikväll fick jag ha den för att snabbt kunna åka och köpa cigaretter till pappa, ska pojken ha sagt till polisen vid tillfället, men förklaringen togs senare tillbaka – och förnekades av pappan.

Polisen skriver även i sin anmälan att: ”Då pappan är medveten om att fordonet går lika snabbt som en personbil och tillåter sonen att köra fordonet så misstänks han för tillåtande av olovlig körning.”

Fallet gick upp i tingsrätten där pojkens pappa, mot sitt nekande, dömdes till dagsböter, skriver Expressen. Enligt tidningens granskning leder sällan dessa fall till en dom, bland annat för att föräldrarna ofta nekar till att veta något om att barnets a-traktor var manipulerad.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stora översvämningar i östra Afrika

Olycksfärja sätts in för passagerartrafik

1 timme sedan
Passagerarfärjan Marco Polo kommer åter att sättas in i trafik i mitten av 2024, rapporterar lokala medier.

FN-expert: Gazas sjukvårdssystem utplånat

1 timme sedan
Israels krig i Gazaremsan har "utplånat" sjukvårdssystemet i det palestinska området, säger FN:s särskilda rapportör för rätten till hälsa.

Man gripen – ska ha skjutit mot polis

2 timmar sedan
En beväpnad man barrikaderade sig i en lägenhet och misstänks ha skjutit mot polis i Smedjebacken på måndagskvällen. Han greps efter att polisens förhandlare lyckats övertala honom att ge upp.

Kunderna rasar på Marabou: “Ingen bryr sig”

igår 22:18
Marabou ska ta tillbaka en gammal chokladkaka-smak in i sortimentet igen. Men nu rasar kunderna över att det inte är den smaken som folk faktiskt vill ha tillbaka.

Muntra miner på Wall Street

igår 22:08
Det var muntert på New York-börsen när handelsveckan inleddes. De tre ledande indexen slutade alla på plus.