Epa-traktor
Polisen uppmanar vårdnadshavare att vara pålästa om deras barn kör A-traktor. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Johan Nilsson/TT

Polisens varning: Föräldrar kan dömas för A-traktorförares brott

I ett inlägg på Facebook uppmanar polisen i Örebro alla vårdnadshavare att vara pålästa om de risker som finns med A-traktorer. Polisen varnar därefter föräldrar att de kan dömas för epa-förarnas brott.


Polisen i Örebro län uppmanar föräldrar, i ett inlägg på Facebook, att ha koll på ungdomar som kör epa-traktorer

Polisens uppmaning om A-traktorer: "Livsfarlig"

I inlägget konstaterar polisen att A-traktorer är ett bra transportmedel som ger ungdomar frihet att ta sig fram på ett enkelt och bekvämt sätt, samt är en värdefull hobby för många. Polisen trycker dock på att det innebär ett stort ansvar att köra A-traktor. 

“Fel hanterad kan en A-traktor vara livsfarlig!", skriver polisen. Man förklarar vidare att det kan innebära stor fara både för föraren, passagerare samt övriga trafikanter. 

Trafikbrott med A-traktor påverkar möjligheterna att få körkortstillstånd

En A-traktorförare som begår trafikbrott – exempelvis fortkörning, olovlig körning eller upprepade trafikförseelser – hamnar i belastningsregistret. Detta kan påverka möjligheterna att få körkortstillstånd för personbil. Transportstyrelsen kan besluta att det blir tre års väntetid.

Polisens varning: Föräldrar kan dömas för epa-förarnas brott

Vid trimning kan en epa-traktor gå i samma hastighet som en personbil. Polisen i Örebro skriver att mycket farliga situationer kan uppstå till följd av att föraren varken har mognad eller utbildning för att köra en personbil. 

Om fordonet är trimmat gäller inte heller försäkringen och föraren kan då dömas till olovlig körning. Som vårdnadshavare kan du dömas för tillåtande av olovlig körning, skriver polisen. 

Hög och störande musik eller buskörning nära bostäder riskerar att leda till böter direkt på platsen. Boten kan ligga på 1000 kronor, skriver polisen i inlägget

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!