Misstänkta 20-åringen i Tove-fallet vill byta advokat
Nu har en av kvinnorna ansökt om att få byta advokat, då varken hon eller hennes familj känner något förtroende för Maria Birkhammar. - Foto: Privat och Mikael Fritzon/TT

Hon blir nya advokaten till misstänkta 20-åringen i Tove-fallet

Två kvinnor, 18 och 20 år, sitter häktade misstänkta för inblandning i 21-åriga Toves försvinnande och död i Vetlanda. Nu har en av kvinnorna ansökt om att få byta advokat, rapporterar P4 Jönköping. Detta då hon inte känner något förtroende för Maria Birkhammar.


Tove, 21, försvann efter en utekväll i Vetlanda natten till den 16 oktober och hittades död i ett skogsområde utanför staden den 2 november.

Här kan du läsa mer om det misstänkta mordet på Tove i Vetlanda.

Två kvinnor, 18 och 20 år, som sedan tidigare varit bekanta med Tove greps kort efter att hon anmäldes försvunnen och häktades för människorov. Men när Toves kropp hittades utökades misstanken även till mord och brott mot gravfriden. Tingsrätten har förlängt häktningen av de misstänkta till den 12 januari.

Bägge två har uppgett att Tove, under natten då hon försvann, befunnit sig i den ena kvinnans lägenhet i Vetlanda. Båda kvinnorna nekar till anklagelserna, men den 18-åriga kvinnan har i en sinnesundersökning uppgett att 20-åringen "betett sig märkligt" dagen efter Toves försvinnande.

Polisens tekniker på platsen utanför Vetlanda där den försvunna Tove hittades. Foto: Adam Ihse/TT

20-åringen vill byta advokat

Den 20-åriga kvinnan har nu, i ett brev till Eksjö tingsrätt, framfört att hon vill byta advokat, som för närvarande är Maria Birkhammar, rapporterar P4 Jönköping. Hon skriver att Birkhammar är nyutexaminerad och avger en tydlig brist på erfarenhet och engagemang trots 20-åringens utsatta situation, och svarar sällan på frågor.

"Både jag och mina föräldrar känner oss otroligt ensamma i denna kamp", går det att läsa i brevet enligt radiokanalen.

Birkhammar kommenterar saken i ett mejl till Aftonbladet och menar att hon inte känner igen sig i kvinnans kritik:

”Det är felaktigt det som skrivs i brevet. Jag har på alla sätt tillvaratagit klientens intressen i målet. Jag har visat ett mycket stort stöd och engagemang i målet och svarar alltid skyndsamt på frågor.”

Clea Sangborn blir häktade 20-åringens nya advokat i Tove-fallet

Advokaten har nu lämnat in en begäran om att inte längre representera den häktade kvinnan till tingsrätten.

Clea Sangborn blir nya advokaten till den misstänkta 20-åringen. Bildkälla: Anders Wiklund/TT

20-åringen ger Clea Sangborn, advokat på toppbyrån Försvarsadvokaterna, som förslag. Enligt Vetlanda-Posten meddelar hennes sekreterare att Sangborn tar sig an uppdraget.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män döms av Haparanda tingsrätt till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan rätt tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.