Delar av dåden misstänks ha koppling till mordet på Einár. Bilden är ett montage.
Delar av dåden misstänks ha koppling till mordet på Einár. Bilden är ett montage. - Foto: Sociala medier/@rapofsweden och Karin Wesslén/TT

Video från sprängdåd sprids – Diamant Salihu om kopplingen till Einár

Delar av de senaste veckornas våldsvåg tros vara en hämndaktion för mordet på rapparen Nils ”Einár” Grönberg. Flera videklipp har även spridits på sociala medier – något som SVT:s kriminalreporter Diamant Salihu reder ut för Nyheter24. Se klippen här.


Under julledigheten och runt nyår har sprängningar, skjutningar och mord avlöst varandra i Stockholmsområdet. Här kan du läsa en sammanfattning vad som hänt dag för dag – efter våldsvågen i Stockholm under jul och nyår

Diamant Salihu förklarar våldsvågen i Stockholm – kopplingar till mordet på Einár

Diamant Salihu är författare och journalist. Foto: Duygu Getiren/TT

I en intervju med Nyheter24 reder SVT:s kriminalreporter Diamant Salihu ut vad som kan tänkas ligga bakom konflikterna, och hur dåden kan vara sammankopplade. Han förklarar att våldsvågen kan delas upp i två delar. 

– Det ena är en våldsutveckling som börjar med ett mord i Rinkeby på juldagsmorgonen. Och det är en 27-åring som kopplas till en gruppering som har sitt fäste i Järvaområdet i nordvästra Stockholm, säger Salihu och fortsätter: 

– Men det man kan se när man tittar på vilka som blir utsatta för brott, inklusive mordet i Rinkeby, är att flera av de personerna har antingen dömts för brott eller anklagats för brott mot rapparen Einár. Bland annat anklagelser för inblandning i mordet. Så det är en huvudteori som polisen jobbar efter. 

På juldagen mördades en man i Rinkeby. Foto: Ali Lorestani/TT

Han förklarar vidare att det parallellt finns en annan konflikt som utspelar sig i nordvästra Stockholm. Det är en konflikt som pågått ett bra tag, och som i grunden uppges handla om narkotikamarknaden lokalt. 

– Men så sker ett mord och flera som skottskadas i Vällingby på nyårsafton och några timmar senare så postar en känd artist en video på sociala medier där han ser ut att skaka en dryck och spruta ut det i Hässelby Gård. Mordoffret som har skjutits tidigare har koppling, enligt polisens underrättelse, till Hässelby Strand, berättar Salihu. 

Känd rapartist la ut video – i samband med våldsspiralen i Stockholm 

Diamant Salihu berättar att det här, enligt misstankarna, kan vara orsaken till att det några timmar senare sker ett sprängdåd mot adressen som den kända artisten har koppling till. 

Därefter greps flera personer, varav en också är känd rapartist, för att ha koppling till sprängdådet mot den andra artisten. Under torsdagen beslutade åklagaren däremot att helt avskriva misstankarna för de fyra personerna.

Ett flertal sprängdåd har skett i Stockholmsområdet. Foto: Lars Schröder/TT

På nyårsafton postade, som tidigare nämnt en känd artist en video på sociala medier där han ser ut att spruta någon form av dryck. Att konflikter mellan gängen även äger rum på sociala medier är ett fenomen som Diamant Salihu menar har pågått under några års tid, framförallt bland dom unga i gängkriminella kretsar. 

– Under flera års tid har man kunnat se att sociala medier, och även musikvideos och texter, har blivit en plattform där man också kan avläsa och tolka vad som sker i konflikter som sker med våld ute på gatan. 

Han förklarar att sociala medier är en plattform som unga personer i den här miljön använder sig av, och är mer synliga på än en äldre generation kriminella aldrig skulle varit. Detta då det kan dra till sig uppmärksamhet från myndigheterna. 

– Det här är något som fortsätter ske, trots det våld och den eskalering vi sett senaste åren och trots Einárs död. 

Video sprids – påstås vara från sprängdåd: "Ett sätt att skicka signaler"

Ännu en video som har spridits i samband med våldsvågen i Stockholm är ett klipp som påstås vara från sprängdådet i Enskededalen den 27 december 2022. Och enligt Diamant Salihu är det här inget ovanligt fenomen. 

– Det är inte ovanligt att man dokumenterar sina egna brott på det här sättet. Jag har sett många klipp under senaste åren där man sparkar ihjäl personer, man misshandlade personer nästan till döds i rivaliserande grupperingar, och filmar detta och postar på sociala medier. Eller hånar under hot, till och med artister, berättar Salihu och fortsätter: 

– Det blir ett sätt att också skicka signaler utåt, att man får en form av kredd i den här bubblan man är i. Man ska komma ihåg att personerna som är inblandade är oftast väldigt unga, de använder sig av sociala medier, de har enorma behov av bekräftelse, trots att det är precis den här typen av material som polis och åklagare kan använda mot dem i en kommande rättegång. 

 – Det är ett sätt att skicka signaler, att använda i sitt varumärkesbyggande, i sitt propagandakrig i den pågående våldsspiralen. 

Misstänks måltavla för sprängning la ut hånfullt inlägg: "Katastrofal eskalering"

En port i Enskededalen skadades efter en explosion. Foto: Ali Lorestani/TT

En av personerna som spekuleras vara måltavla för en av sprängningarna publicerade, i samband med sprängdådet, ett inlägg på sociala medier där han tycks kommentera händelsen. 

“Ni kan inte som oss hur mycket ni än försöker, era småbarn”, ska han ha skrivit. 

Diamant Salihu förklarar att den händelsen är ett exempel på hur de som är potentiella brottsoffer också använder sina plattformar för att skicka ut budskap till sin publik och till sina följare. 

– Risken är att man håller på att “battla” så här i sociala medier för att man också vill stå upp för sig själv, men det kan också leda till en eskalering som är katastrofal. 

Diamant Salihu om våldsvågen: "Hänsynslöst och respektlöst"

Kriminalreportern betonar att de som är i den här våldsspiralen får ett slags tunnelseende. 

– De förstår uppenbarligen inte att den man skjuter mot kan vara någons farmor som sitter inne i den lägenheten och blir sönderpepprad med kulor. Det kan vara någons barn, människor som flytt krig vaknar till att det har sprängts i deras port, att deras fönster är söndertrasade av tryckvågor. Ni som gör det fattar inte vilken skada ni orsakar till så många människor utanför den här bubblan, den här tunneln, som ni själva befinner er i och det är otroligt hänsynslöst och respektlöst, säger Salihu till Nyheter24. 

Hör Diamant Salihu berätta mer – och se videoklippen som sprids i sociala medier i klippet nedan.

Senaste nytt

Kvinna hoppade från brinnande hus – bröt benen

Palestinska regeringen avgår

Den palestinska regeringen med säte på Västbanken avgår, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Tidsfristen slut: Dags för Israels svar i Haag

Har Israel gjort tillräckligt för att förhindra folkmord i Gaza? I dag går Israels månadslånga tidsfrist ut efter förra månadens beslut i Internationella domstolen i Haag (ICJ).

Australisk pilot kidnappad i Papua Nya Guinea

En australisk helikopterpilot och två telekomarbetare har blivit kidnappade i Papua Nya Guineas högland.

Gävle: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Kollision mellan cyklist och personbil.", skriver polisen på sin hemsida.

Arbetslösheten i Norge ökar – 3,9 procent

1 timme sedan
Arbetslösheten i Norge steg till 3,9 procent i januari, visar färska siffror från den norska statistikbyrån SSB.