Diamant Salihu reder ut hur senaste tidens våldsdåd kan kopplas till mordet på Einár.
Diamant Salihu reder ut hur senaste tidens våldsdåd kan kopplas till mordet på Einár. - Foto: Nils-Petter Nilsson/TT och Stina Stjernkvist/TT

Diamant Salihu om hämndspiralen efter Einármordet – kritiken mot polisen

Ett flertal av senaste tidens skjutningar och sprängningar i Stockholm uppges ha kopplingar till mordet på rapparen Einár. Enligt Diamant Salihu bör polisen bättre ha kunnat förutse måltavlorna för våldseskaleringen.


Efter jul har Stockholm nästintill dagligen skakats av mord, sprängningar och skjutningar. Flera av attackerna uppges ha riktats mot personer som pekats ut som inblandade i kidnappningen och mordet på rapparen Nils “Einar” Grönberg

Här kan du läsa mer om de videor som har spritts på sociala medier i samband med våldsvågen i Stockholm

Sprängningar, skjutningar och mord  – Diamant Salihu om kopplingen till Einár

Rapparen Einár sköts till döds den 21 oktober 2021. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Enligt ett flertal experter kan kan några av dåden vara hämndaktioner för mordet på Einár. I en intervju med Nyheter24 berättar SVT:s kriminalreporter Diamant Salihu om hur man på sociala medier har kunnat förutse att en eskalering, likt den som sker just nu, var på gång att hända. 

– När det gäller den här våldsutvecklingen som har koppling till södra delen av Stockholm så har polisen själva sagt att en hypotes är just att Einár är en gemensam nämnare för flera av de här händelserna. 

– Och där har jag, liksom många personer som har ett konto på Instagram eller Tiktok kunnat se vad som skrivs och vilka samband som finns, vilka potentiella måltavlor som finns i det här. 

Efter våldsvågen i Stockholm – Diamant Salihus kritik mot polisen: "Förutse måltavlor"

Enligt Diamant Salihu bör man fråga sig varför polisen inte har varit mer förutseende i konflikten som verkar ha sin gemensamma nämnare i kidnappningen samt mordet på rapparen Einár.

– Med det i åtanke bör också polisen med sina resurser ha kunnat förutse bättre vilka potentiella måltavlor som skulle kunna drabbas av den här våldseskaleringen. Och därmed också, trots att det varit julledighet, ha extra resurser utplacerade i form av synliga patruller eller spanare som kan finnas i närheten av de platser där personerna är skrivna. 

Diamant Salihu är författare och journalist. Foto: Duygu Getiren/TT

Han betonar vikten av att skydda de personer, som exempelvis bor på dessa adresser, och som utsätts för fara i och med våldsvågen. 

– Även om personerna inte bor där fysiskt, är det inte så att unga tonårskillar har bättre underrättelseinformation än en myndighet, och man får då anta att det kan kanske ske någonting där och att man har närvaro för att skydda alla människor som lever där och som inte vill ha något med konflikterna att göra. 

– Sedan förstår jag att det är många personer att hålla reda på, men om man vet att det just nu är en akut situation så tänker jag att man hade kunnat vara mer förutseende i det här fallet. 

En port i Enskededalen skadades efter en explosion. Foto: Ali Lorestani/TT

"Har spekulerats på sociala medier sedan Einár blev skjuten"

Han konstaterar även att det inte går inte att utesluta att våldsdåden skulle kunna handla om något helt annat, snarare än mordet på Einár. Däremot förklarar Salihu att det på sociala medier har spekulerats kring vilka som kan vara inblandade. 

– Ända sedan Einár blev ihjälskjuten i oktober 2021 har det spekulerats på sociala medier, det har hängts ut personer som har pekats ut för att vara skyttar eller på något sätt har med det här att göra, säger Diamant Salihu och fortsätter: 

– Det i sig räcker inte för att kunna gripa de här personerna, eftersom det krävs mer teknisk bevisning. Men risken när man har så får uppklarade dödsskjutningar som man har idag är att många unga personer kan kräva någon form av egen upprättelse. Det kan trigga enskilda individer som har våldskapacitet och tillgång till vapen. Så det är en fara som också, enligt mig, växer med att man idag misslyckas med att klara upp de här brotten. 

Polisens svar: "Vad som finns på sociala medier..."

I och med att det har spekulerats på sociala medier, bör då polisen vara beredda på vilka potentiella måltavlor som finns? 

– Vi arbetar ju aktivt för att förhindra brott. Att kommentera vad som finns på sociala medier blir ju ohållbart för där finns en hel del. Vi får nog konstatera att vi arbetar aktivt och tar reda på vad som har hänt, och som alltid är målet att åklagaren ska kunna väcka åtal i förundersökningar, säger Towe Hägg, presstalesperson hos polisregion Stockholm.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!