Maja Hellman menar att hon sov när Tove mördades.
Maja Hellman menar att hon sov när Tove mördades. - Foto: Polisen

Nya detaljen kan motbevisa Toves mördare – Maja Hellmans mobil låstes upp två gånger

Maja Hellman menar att hon sov när Tove mördades, medan Johanna Leshem Jansson påstår att de dödade 21-åringen tillsammans. Enligt uppgifter till P4 Jönköping har polisen fått fram ny information från om Hellmans telefon.


Natten till den 16 oktober 2022 försvann 21-åriga Tove efter en utekväll på nattklubben Nöjet i Vetlanda. Två veckor senare hittades hon död i ett skogsparti. 

Johanna Leshem Jansson och Maja Hellman har dömts för mordet på Tove 

Den 19 april dömdes Johanna Leshem Jansson, 20, och Maja Hellman, 19, till livstids fängelse för mord och grovt gravfridsbrott. Men de dömda kvinnornas berättelser kring vad som hände under mordnatten går isär. 

Enligt Johanna Leshem Jansson dödade de Tove tillsammans och gömde kroppen. Maja Hellman säger däremot att hon sov under mordet, och sedan kände sig tvingad att hjälpa till att flytta på kroppen. 

I slutet av augusti tas fallet upp i hovrätten, och i väntan på att domarna ändras eller verkställs blir kvinnorna kvar i häktet. 

Johanna Leshem Jansson påkommen i häktet – viskar med intagna på rastgården

Nya bevis i utredningen om mordet på Tove – detaljen i Maja Hellmans telefon

Under onsdagen rapporterade P4 Jönköping att ny bevisning kommer att lämnas in i fallet. Det rör sig om nya uppgifter från polisen, som framkommit efter att de gått igenom Maja Hellmans mobil på nytt. I sin analys ska polisen ha använt sig av ett annat program än tidigare, och på så sätt fått fram ny information. 

Polisen har nu fått fram både startider och sluttider för den rörelse som registrerats i Maja Hellmans hälsoapp på telefonen. Enligt P4 Jönköings uppgifter visar den nya analysen att Hellmans telefon har registrerat första stegserien som pågick mellan 02.19 och 02.26. Telefonen ska även ha blivit upplåst två gånger klockan 02.33, vilket tidigare inte varit känt. 

Den andra stegserien har registrerats mellan 02.43 och 02.48, enligt P4 Jönköpings uppgifter. Denna tidpunkt är i samband med att Johanna Leshem Jansson åkte till McDonald's efter Toves död.

Vännerna om Johanna Leshem Jansson och Maja Hellman – så beskrivs Toves mördare

Maja Hellman påstår att hon sov – tidsfönstret kan krympa 

Maja Hellman har själv sagt att hon sov när Tove dog, men att hon var uppe på toaletten vid två tillfällen. Den nya upptäckten innebär att det tidsfönster för när Maja Hellman kan ha sovit krymper, och kommer lämnas in som bevisning inför hovrättsförhandlingarna. 

Till P4 Jönköping säger Maja Hellmans försvarare Peter Gillberg att han inte kan kommentera de nya uppgifterna innan bevisen har lämnats in.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!