Johanna Leshem Jansson, Maja Hellman och Tove var tidigare bekanta.
Johanna Leshem Jansson och Tove var tidigare bekanta. - Foto: Polisen

Johanna Leshem Jansson påkommen i häktet – viskar med intagna på rastgården

Johanna Leshem Jansson, 20, och Maja Hellman, 19, har dömts till livstids fängelse för mordet på Tove i Vetlanda, och deras liv i häktet skiljer sig åt. 19-åringen uppges hålla sig mer för sig själv, medan 20-åringen har ett socialt liv bakom galler, där hon ska ha försökt ha otillåten kontakt med intagna.


Det var natten till den 16 oktober 2022 som 21-åriga Tove försvann efter en utekväll på nattklubben Nöjet i Vetlanda. Två veckor senare hittades hon död i ett skogsparti. Den 19 april dömdes Johanna Leshem Jansson, 20, och Maja Hellman, 19, till livstids fängelse för mord och grovt gravfridsbrott. De blev då de yngsta kvinnorna i Sveriges historia att dömas till lagens hårdaste straff. 

Johanna Leshem Jansson och Maja Hellman dömdes för mordet på Tove i Vetlanda

De dömda kvinnorna var tidigare bekanta till 21-åringen, och åklagare Adam Rullman menar att det var en långvarig konflikt mellan Johanna Leshem Jansson och Tove som ledde fram till mordet. 

Under rättegången gick de två kvinnornas historier om vad som hände under mordnatten isär. Enligt Johanna Leshem Jansson dödade de Tove tillsammans och gömde kroppen. Maja Hellman har däremot hävdat att hon var berusad och sov under mordet, och sedan känt sig tvingad att hjälpa till att flytta den döda 21-åringen.

Detaljen om förrådet avslöjar Maja Hellman – åklagarens nya bevis om mordet på Tove

De dömda kvinnorna var tidigare bekanta till Tove. Foto: Polisen

Johanna Leshem Jansson och Maja Hellmans liv i häktet – efter mordet på Tove 

Både Johanna Leshem Jansson och Maja Hellman har genom sina advokater överklagat, och i väntan på att domarna verkställs eller ändras blir kvinnorna kvar i häktet. 

Johanna Leshem Jansson sitter just nu i häktet på anstalten Hinseberg. Nyheter24 har tidigare rapporterat om hur Leshem Jansson hamnat i bråk med personalen i pysselrummet, där hon uppmanat dem att låta bli de intagnas pussel. 

19-åriga Maja Hellman uppges främst hålla sig för sig själv, och målar ofta på sitt rum på häktet i Växsjö där hon sitter. Hon ska ha tilldelats städuppgifter på häktet, och ska ett flertal gånger ha uttryckt att hon mår dåligt. 

Vännerna om Johanna Leshem Jansson och Maja Hellman – så beskrivs Toves mördare

Maja Hellmans önskelista i häktet 

Johanna Leshem Jansson har endast bett om att få prata med sin pappa via Kriminalvårdens telefonsystem Intik, vilket till en början avslogs. Kriminalvården ändrade däremot senare sitt beslut och godkände 20-åringens önskan. 

Maja Hellman har önskat betydligt fler saker. 19-åringen har beviljats färgpennor, och Disney-filmerna “Vaiana”, “Trassel”, “Skönheten och Odjuret”, “Frost 2” och “Mulan” på dvd. Den dömda kvinnan har tidigare även fått bland annat fyra Hey Baberiba-filmer, läppbalsam och ett Playstation 2, rapporterar Aftonbladet.

Enligt åklagaren var det en långtgående konflikt som föranledde mordet. Foto: Polisen

Johanna Leshem Jansson gömmer sig under jacka och viskar med intagna 

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska Johanna Leshem Jansson ha ett socialt liv bakom galler där hon även tränar regelbundet. Den dömda 20-åringen ska nyligen ha försökt ta kontakt med personer från andra avdelningar vilket inte är tillåtet, enligt uppgifter till tidningen. Det här ska ha varit något som personalen på Hinseberg försökt stoppa. 

Johanna Leshem Jansson ska även gömt sig under en jacka och viskat med andra intagna på häktets rastgård, rapporterar Aftonbladet. 

Då tas mordet på Tove upp i hovrätten 

Hovrättens genomgång av det uppmärksammade fallet förväntas äga rum i slutet av augusti. Rättegången i Göta hovrätt skulle egentligen ha börjat i juni, men fick skjutas på framtiden i väntan på ett utlåtande från Socialstyrelsens rättsliga råd som åklagaren begärt.

I stället är rättegången nu planerad till den 21, 28 och 29 augusti.

Här kan du läsa alla våra artiklar om mordet på Tove i Vetlanda.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!