Mannen döms nu för 16 fall av smuggling.
Mannen döms nu för 16 fall av smuggling. - Foto: Stella Pictures och Johan Nilsson/TT

Smugglade in 2 733 liter öl – skyller på tre döda vänner

En man i 65-årsåldern förde in bland annat 2 733 liter öl i Sverige, utan att anmäla det till Tullverket. Nu döms han för 16 fall av smuggling.


Mellan mars år 2018 och november år 2019 förde mannen, vid hela 16 tillfällen, in alkohol som han inte anmält till Tullverket i Malmö från Tyskland via Danmark. 

Totalt rörde det sig om 2 733,48 liter öl, 390,96 liter vin samt 32 liter sprit. 

Mannen har nekat: "Har inget minne"

Mannen själv har nekat till anklagelserna och har hävdat att han inte köpt alkoholen i fråga.

"Han har inget minne av att han har gjort resor till och från Tyskland enligt vad åklagaren har påstått", går att läsa om mannens utsaga i domen från Malmö tingsrätt som Nyheter24 tagit del av. 

Han har dessutom påstått att han, vid tiden för resorna, befunnit sig i ett annat land. 

Skyller på tre döda vänner

Vidare har mannen uppgett att hans bilarna, som använts under resorna, måste ha lånats av tre vänner till honom.

"De åkte över till Danmark för att spela kort, dricka och köpa sex. Han har ingen aning om hur ofta bilarna lånades, eftersom han var full. Han gav bilnycklarna till vännerna och han tror att de sedan kopierade bilnycklarna och hade därefter egna kopior av nycklarna", står i mannens redogörelse i domen, som fortsätter vidare:

"Han själv har alltså inte åkt över bron vid de tillfällen som åklagaren gör gällande. Först under 2019 upptäckte han att vännerna använde hans bilar så regelbundet som de gjorde. De tre vännerna är nu alla döda."

Döms för 16 fall av smuggling

Men Malmö tingsrätt köper inte mannens förklaring. I stället konstaterar man att det inte finns någonting som tyder på att han skulle ha varit bortrest vid de tillfällen då resorna genomfört.

"Att det skulle vara tre, numera döda, vänner till NN som rest över bron vid de tillfällen som omfattas av åtalet ser tingsrätten som en efterhandskonstruktion", skriver man dessutom i domen.

Mannen döms därför, mot sitt nekande, till 100 timmar samhällstjänst för 16 fall av smuggling.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!