Första kvinnan attackerades 01.40 natten till torsdag.
1 av 3
Första kvinnan attackerades 01.40 natten till torsdag. - Foto: Heiko Junge/AP/Scanpix
Polisen i Gävle misstänker att våldtäkterna hänger ihop.
2 av 3
Polisen i Gävle misstänker att våldtäkterna hänger ihop. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Den första våldtäkten ägde rum på Kyrkogatan i centrala Gävle. Den andra våldtäkten skedde ungefär en timme senare, 100 meter öster om platsen.
3 av 3
Den första våldtäkten ägde rum på Kyrkogatan i centrala Gävle. Den andra våldtäkten skedde ungefär en timme senare, 100 meter öster om platsen.

Misstänkta serievåldtäktsmän skakar Gävle

Under natten till torsdagen våldtogs två kvinnor i centrala Gävle med en timmes mellanrum. Polisen ser ett starkt samband mellan överfallsvåldtäkterna som skedde 100 meter ifrån varandra.


Har du sett något

Våldtäkterna ägde rum i centrala Gävle, i närheten av Kyrkogatan, natten till torsdag. Polisen söker nu efter vittnen. Har du sett något? Ring och tipsa polisen på 114 14.

GÄVLE. Inom loppet av en timme skakades Gävle av två överfallsvåldtäkter natten till torsdag. Först blev en kvinna våldtagen i centrala delarna av staden, ungefär en timme senare blev en annan kvinna rånad och våldtagen. Polisen tror att det finns ett samband mellan våldtäkterna.

Det började vid 01.40 i närheten av Kyrkogatan. En kvinna som var på väg hem blev uppsökt av en man.

– Mannen har tvingat till sig oralsex. Två personer som gick förbi såg händelsen och tyckte det såg konstigt ut. Strax därefter hörde de ett rop på hjälp och sprang direkt dit. Då flydde mannen, säger Tomas Sandin, vakthavande befäl, till Nyheter24.

En knapp timme senare blev ytterligare en kvinna överfallen. Fyra gärningsmän ska ha rånat och våldtagit henne.

– Två män kommer fram och slår ner henne, sen kommer ytterligare två män fram till platsen i en bil, säger Tomas Sandin.

Finns ett starkt samband

Den brutala rånvåldtäkten skedde 100 meter öster om platsen där den första våldtäkten ägde rum. Kvinnan har även blivit brutalt misshandlad av gärningsmännen.

– Det som gör att vi ser kopplingar mellan våldtäkterna är att mannen som uppsökte kvinnan på Kyrkogatan haft med sig flera personer innan han kontaktade kvinnan. Vi kan inte utesluta att mannen varit inblandad i båda våldtäkterna. Det som gör att det är lite speciellt är att den andra våldtäkten sker 100 meter öster om den första adressen, säger polisens presstalesman Mikael Hedström till Nyheter24.

Polisen rubricerar våldtäkten vid Kyrkogatan som våldtäkt, den senare rubriceras som grov våldtäkt och rån. I nuläget har polisen ett signalement på gärningsmannen vid Kyrkogatan.

– Vi har ett signalement men vi vill hålla det för oss själva för att inte låsa eventuella vittnen. Vi har en känsla av att gärningsmännen i den andra våldtäkten varit i kontakt med andra kvinnor under natten och gett fula förslag, säger Mikael Hedström.

Polisen tror att det finns fler vittnen som kan ha sett något under natten. Gärningsmännen vid den andra våldtäkten har haft en bil med sig i centrala Gävle. Polisen har gjort tekniska undersökningar på brottsplatserna. De två kvinnorna har genomgått läkarundersökningar.

/
Ran
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!