På tisdagen drar hovrättsförhandlingarna igång mot de tre män som misstänktes för förberedelse till mord på Lars Vilks.
1 av 3
På tisdagen drar hovrättsförhandlingarna igång mot de tre män som misstänktes för förberedelse till mord på Lars Vilks. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Jan Guillou har kritiserat beslutet att överklaga trots det tunna åtal som fanns mot männen.
2 av 3
Jan Guillou har kritiserat beslutet att överklaga trots det tunna åtal som fanns mot männen. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Agnetha Hilding Qvarnström, åklagare på kammaren för säkerhetsmål.
3 av 3
Agnetha Hilding Qvarnström, åklagare på kammaren för säkerhetsmål. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Mordplaner mot Vilks i hovrätten

I tingsrätten dömdes de endast för knivinnehav trots terroranklagelser. Nu ska det hårt kritiserade målet prövas igen.


Den tunna bevisningen

I sin stämningsansökan tog åklagaren framför allt upp bevisning som att männen burit varsin kniv när de gripits, att de försökt både köpa och sedan hyra en bil samt anteckningar som Hilding Qvarnström menar var en "brottsplan".

Dessutom hade de programblad till konstutställningen på Röda sten i Göteborg till vilken Vilks bloggat om att han skulle komma (dock inte dagen när männen greps).

Utöver detta spelades till exempel ljudmaterial från självmordsbombaren Taimour Abdulwahab att upp i rätten för att styrka den allmäna hotbilden som finns mot Vilks.

GÖTEBORG. Natten till den 11 september 2011 greps fyra män av nationella insatsstyrkan i centrala Göteborg. En av dem släpptes kort därefter. Deras mål skulle ha varit att mörda konstnären Lars Vilks. När fallet sedan lett till åtal visade det sig dock att en stor del av bevisningen bestod i andra personers hot mot Vilks kombinerat med de misstänktas "intresse" för honom.

Åtalet från "terroråklagaren" Agnetha Hilding Qvarnström, som har hand om de flesta terrormål i Sverige, fick stark kritik för att vara för tunt. Mycket riktigt fälldes männen senare endast för brott mot knivlagen. På tisdagen ska fallet upp i hovrätten. Beslutet att överklaga har tidigare fått kritik - av författaren och journalisten Jan Guillou.

– Ska man döma någon till ett så hårt straff som detta skulle innebära kan man inte säga: "något fuffens hade de för sig, de får två år". Utsikterna för framgång för åklagaren är mycket små, sa han till Nyheter24 i februari.

Den ursprungliga rubriceringen var förberedelse till terrorbrott men under utredningens gång ändrades det till förberedelse till mord. Något som kritiserades av förre rikspolischefen Tommy Lindström.

– När Säpo gör en utredning har man inte några mordutredare, risken blir att man vrider det för dåligt. Jag förstår inte varför inte Göteborgspolisen tog över den här utredningen när brottsrubriceringen ändrades, sa han tidigare till Nyheter24.

Enligt åklagaren Agnetha Hilding Qvarnström till Sveriges Radio kommer det inte att tillkomma någon ny bevisning i större utsträckning, förutom att "hymner" från en av de misstänktas mp3-spelare ska spelas upp och analyseras.

De tre männen som ska upp i Hovrätten för västra Sverige är samtliga mellan 24 och 27 år gamla. Två av dem har tidigare straffats för mindre grova brott. Förhandlingarna i hovrätten pågår fram till och med måndagen den 3 september.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!