Torsdag 19 Maj
Stockholm

Ny iPhone till Sverige – då jublar tjuvarna

När iPhone 5 kommer till Sverige får polisen mer att göra.
1 av 3
När iPhone 5 kommer till Sverige får polisen mer att göra. Foto: Ap
Polisen har sett en ökning av stölder i krogköer.
2 av 3
Polisen har sett en ökning av stölder i krogköer. Foto: Scanpix
Stöldligorna väljer ut sina offer och distraherar dem samtidigt som någon annan stjäl värdesaker.
3 av 3
Stöldligorna väljer ut sina offer och distraherar dem samtidigt som någon annan stjäl värdesaker. Foto: SCANPIX NORWAY

Snart lanserar iPhone 5 i Sverige – då ökar mobiltelefonstölderna markant.
– Vi har sett en ökning av organiserade stöldligor på Stockholms krogar, säger kriminalinspektör Peter Enell.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
"Ute efter iPhone 5 i första hand"

Enligt Peter Enell arbetar ligorna ofta i grupp och spanar på krogbesökarna för att se vilken telefon de har samt vilken ficka eller väska de stoppar ner telefonen i. Sedan distraherar en eller flera gärningsmän offret så att någon annan kan stjäla värdesakerna ostört. 

– Det kan vara att man springer på någon och säger att man vill låna cigaretter och är väldigt fysisk och tar på folk. Det kan även vara att de kramar någon eller spontant lyfter upp någon eller gör Zlatanfinter, säger Peter Enell.

– Nu blir ju iPhone 5 de telefoner man är ute efter i första hand. Det gäller att vara vaksam, att man har en pinkod och att man aktiverar sina sökbara appar (som till exemepl Hitta min Iphone, reds anm). Då finns det i alla fall en chans för oss att hitta telefonen.

STOCKHOLM. I onsdags kom beskedet många svenskar väntat på: iPhone 5 kommer till Sverige den 28 september. Men det är inte bara konsumenterna som jublar – det gör även tjuvarna. 

När iPhone 4 kom ökade antalet mobilstöldsanmälningar med 103 procent och strax innan iPhone 4S släpptes i juli 2011 utsattes till exempel Phone House för två smash and grab-försök. Inför lanseringen av iPhone 5 har Citypolisen i Stockholm en särskild grupp som arbetar för att stoppa mobiltelefonstölderna.

–  Vi förväntar oss en ökning av både så kallade smash and grabs och iPhonestölder. Vi är medvetna om de här riskerna och samarbetar med olika företag och krogar. Tjuvar och banditer vet att många då kommer att ha färska, fina telefoner som man tjänar ännu mer pengar på, säger Peter Enell, kriminalinspektör på Citypolisen. 

Organiserade ligor från Syd- och Östeuropa

En del av anmälningarna är enligt polisen rena försäkringsbedrägerier där personer anmäler sina telefoner stulna eller försvunna för att få den nya modellen. Men en stor del av fallen är stölder i olika restaurangmiljöer där organiserade ligor från Syd- och Östeuropa verkar.

Mellan den 7 och 13 september inträffade det till exempel 162 stölder på restauranger runt om i Stockholm. Cirka 90 procent av dem var mobiltelefonstölder varav runt 100 var iPhones. Enligt Peter Enell visar siffrorna hur en vanlig helg i Stockholm ser ut. 

– Vi har sett en markant ökning av organiserade ligor som har ett intresse av att stjäla iPhones och sälja dem vidare utomlands. En sådan här telefon betingar en månadslön i vissa länder i till exempel Östeuropa så man kan ju förstå intresset.  

Hur kan en sådan här mobiltelefonstöld på krogen gå till?

– Den absolut mest förekommande stölden sker nattetid, mellan klockan 00 och 05, inne på krogen. Det är oftast kvinnor som blir bestulna och man har oftast inte sett någon gärningsman. Ligorna distraherar sina offer med till exempel en spontan dans eller en kram  – och så kommer någon annan bakifrån och tar telefonen. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela