Den utpekade ledaren för Södertäljenätverket Bernard Khouri har krävt att rättegången tas om. Han får nu rätt av hovrätten.
1 av 6
Den utpekade ledaren för Södertäljenätverket Bernard Khouri har krävt att rättegången tas om. Han får nu rätt av hovrätten.
Den 1 juli 2010 sköts bröderna Eddie och Yaacoub Moussa till döds på den illegala spelklubben Oasen i Ronna.
2 av 6
Den 1 juli 2010 sköts bröderna Eddie och Yaacoub Moussa till döds på den illegala spelklubben Oasen i Ronna. - Foto: Simon Paulin/Scanpix
Flera personer i Södertäljenätverket dömdes för anstiftan eller medhjälp till mord.
3 av 6
Flera personer i Södertäljenätverket dömdes för anstiftan eller medhjälp till mord. - Foto: Annika af Klercker / SvD / SCANPIX
Rättegången kostade 208 miljoner kronor. Nu måste den tas om.
4 av 6
Rättegången kostade 208 miljoner kronor. Nu måste den tas om. - Foto: CLAUDIO BRESCIANI
Flera av personerna i Södertäljenätverket får nu en omprövning i tingsrätten.
5 av 6
Flera av personerna i Södertäljenätverket får nu en omprövning i tingsrätten. - Foto: Polisen / Montage
Den så kallade "Torpeden" dömdes till tolv års fängelse för mord.
6 av 6
Den så kallade "Torpeden" dömdes till tolv års fängelse för mord. - Foto: Polisen

Rättegången mot Södertäljenätverket tas om från början

Det enorma målet mot Södertäljenätverket i tingsrätten tas om eftersom en nämndemän anses ha varit jävig, det meddelar Svea hovrätt.


Den ogiltiga domen

Sexton av de tilltalade dömdes till långa fängelsestraff, alltifrån fängelse på livstid till fängelse på ett år och sex månader. Två unga tilltalade har dömts till sluten ungdomsvård ett år och fyra månader respektive två år. Flera av dem har överklagat domen, men nu får de ytterligare en prövning i tingsrätten.

SÖDERTÄLJE. Rättegången mot Södertäljenätverket har hyllats av såväl poliser som av allmänheten. Flera personer fick långa fängelsestraff och den utpekade ledaren Bernard Khouri dömdes till livstid.

Men nu tas hela målet om från början. Svea hovrätt anser att en nämndeman varit jävig. Det var Khouri som först krävde att målet skulle tas om och flera personer har sedan följt efter. Och nu får de rätt av Svea hovrätt.

"Tingsrättens dom undanröjs därför. Det innebär att målet skickas tillbaka till tingsrätten för förnyad handläggning", skriver hovrätten i ett pressmeddelande.

"Det här var oväntat"

Khouri hävdar i sin inlaga att nämndemannen varit jävig genom att parallellt med rättegången även suttit med i Polisnämnden. I nämnden har Bernard Khouris roll som Södertäljenätverkets ledare diskuterats. En roll Khouri menar att han inte har. 

Därmed har nämndemannen ”bildat sig en uppfattning om eller tagit ställning i för målets utgång avgörande sakfrågor på sätt som är ägnat att rubba förtroendet för hans opartiskhet i målet”.

– Det här var oväntat, som nämndeman har man ju olika politiska uppdrag och sitter med i nämnder, bland annat Polisnämnden. Det blir mycket jobb som måste göras om en gång till, säger Gunnar Appelgren, chef för länskriminalens aktionsgrupp, till Nyheter24.

"Mycket beklagligt"

Rättegången kostade 208 miljoner kronor, enligt Ekots granskning, och en ny rättegång kommer att kosta ytterligare miljoner. Men Fredrik Wersäll, hovrättspresident, förklarar att en omprövning är det enda alternativet.

– Det här är ju mycket beklagligt. Det har varit en stor och väldigt dyr rättegång som nu måste tas om. Men det är inte bara kostnader utan även mycket påfrestningar för alla inblandade, säger Wersäll till Nyheter24.

Hur kunde det här hända?

– Jag är säker på att tingsrättens ordförande gjort allt hon kunnat för att ta reda på om det finns omständigheter som skulle kunna utgöra jäv. Men det har nu kommit fram att en av nämndemännen suttit i Polisnämnden och fått fortlöpande information om det kriminella nätverk som påstås finnas i Södertälje. Då måste målet tas om, säger Wersäll.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rysk guvernör: Drönare dödade två

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

2 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

3 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.