Mannen mottog 584 sms och över 200 telefonsamtal under 22 dagar.
Mannen mottog 584 sms och över 200 telefonsamtal under 22 dagar. - Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Kvinna stalkade expojkvän – skickade 584 sms

Den 23-åriga kvinnan vägrade acceptera att hennes 26-årige pojkvän gjorde slut. Hon började förfölja mannen och bombarderade honom med sms och telefonsamtal. Nu döms hon för olaga hot och stalkning.


Stalkning

Från och med 1 oktober 2011 är så kallad stalkning ett brott. Den som känner sig kränkt eller skrämd av att någon fortsätter att ta kontakt trots tillsägelse kan numera anmäla denne för stalkning, det vill säga olaga förföljelse. 

De brottsliga handlingarna måste bestå av någon eller några av följande brott: misshandel, olaga tvång, olaga hot, hemfridsbrott eller olaga intrång, ofredande, sexuellt ofredande, skadegörelse eller försök till skadegörelse och överträdelse av kontaktförbud. Var och en av brotten ska vara en del i en upprepad kränkning av den utsattas integritet.

Källa: Polisen

SÖDERTÄLJE. Den 26-årige mannen och den 23-årige kvinnan blev blixtkära sommaren 2011 och inledde en kärleksrelation. Efter ett halvår tillsammans förlovade de sig. Men strax därefter började mannen få kalla fötter. 

Han tyckte att kvinnan betedde sig svartsjukt och var oberäknelig. Mannen bad om en paus i förhållandet och några månader efter förlovningen gjorde han slut. Men den 23-åriga kvinnan kunde inte ta in att förhållandet var över.

Under 22 dagar skickade hon 584 sms och ringde över 200 telefonsamtal till mannen. Under samma period skickade mannen 20 sms. När det var som mest intensivt mottog han 63 samtal på två dygn.

Hotade honom med fruktkniv

Expojkvännen förklarar i förhör att kvinnans försök att få kontakt var så intensiva att han hade svårigheter att sköta sitt jobb. Och allt eftersom tiden gick blev kvinnans försök att få kontakt allt mer desperata. Vid flera tillfällen tog hon sig in i mannens lägenhet där hon tog sönder saker och hotade honom med en fruktkniv. Expojkvännen misstänker att hon kopierat en av hans hemmanycklar och flera gånger fick polisen komma till platsen och föra bort kvinnan.

Under september har målet varit uppe i Södertälje tingsrätt och nyligen dömdes kvinnan till skyddstillsyn för olaga hot och olaga förföljelse. Hon ska även betala 23 300 kronor i skadestånd till expojkvännen.

Lever på hemlig ort

Sedan kvinnan häktades har mannen känt sig hotad och han har tvingats lämnad både sin bostad och sitt jobb. I dag bor han på hemlig ort.

Kvinnan förnekar brott och säger att mannen är skyldig henne 30 000 kronor.

/
Dom
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

igår 21:10
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.