De två kvinnorna har avböjt att kommentera händelsen.
1 av 2
De två kvinnorna har avböjt att kommentera händelsen. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Men på Facebook hyllas de stort av hundratals personer.
2 av 2
Men på Facebook hyllas de stort av hundratals personer. - Foto: SCANPIX SWEDEN

70-åriga krutgummor stoppade inbrottstjuv

Kvinnorna, som är i 70-årsåldern, var på kryssning när en man bröt sig in i deras hytt. Då gick de till attack och höll kvar tjuven tills vakterna kom. "Ett otroligt rådigt ingripande", säger polisen.


Hyllas på Facebook

Polisens statusuppdatering 

om händelsen har redan gillats över 750 gånger. Här är några av hyllningarna:

"Haha krut i damerna"

"Krutgummor – de är värda medalj"

"Utmärkt jobbat av damerna! Mer sådant mod och sådan sinnesnärvaro. En hyfsat intelligent buse med lite tjuvmoral inser ju också att straffet för stöld och inbrott är mildare än straffet för misshandel av två "värnlösa" äldre personer".

"Underbart! Älskar civilkurage!!!"

"Haha sicka damer"

STOCKHOLM. De två väninnorna var på kryssning för att roa sig och äta gott. Men under kvällen blev en av kvinnornas handväskor stulen. De två väninnorna insåg snabbt att hyttnyckeln låg i väskan och sprang ner för att titta till hytten.

– När de kommer ner står dörren öppen och de ertappar en man som rotar i deras värdesaker. De frågar honom vad han håller på med och han svarar att han måste ha gått fel. Men det tror ju inte damerna på och ingriper, säger polisassistenten Karl-Johan Nilsson, till Nyheter24.

"Slänger med kroppen för att komma loss"

Mannen satte av mot dörren i full fart, men kvinnorna stoppade honom med polisgrepp de lärt sig från "polisfilmer på teve".

– Den ena bryter upp hans arm på ryggen och håller i medan den andra hugger tag i hans handled. Han slår inte mot dem, men kränger och slänger med kroppen med full kraft för att komma loss. Men kvinnorna lyckas hålla fast honom, säger Nilsson.

Har gillats 750 gånger på Facebook

Kampen pågick i några minuter tills vakterna kom och grep mannen. Han är nu misstänkt för stöld och kvinnornas ingripande har lett till stor glädje på både polisstationen och på Facebook där polisens status om händelsen gillats över 750 gånger.

– Jag hade svårt att inte sitta och fnissa för mig själv när jag höll förhör med de här damerna. Det är ett otroligt rådigt ingripande.

Var de inte rädda?

– De beskriver sig själva som två bastanta damer och killen var inte särskilt stor. Så de bedömde att de hade goda chanser, vilket de bevisligen också hade, avslutar Nilsson.

Kvinnorna har avböjt att kommentera händelsen.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

1 timme sedan
Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

1 timme sedan
Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.