Tisdag 21 Sep
Stockholm

Spårtjuvens offer:
Jag undrar hur det här kan hända

Johnny minns ingenting av olyckan.
1 av 5
Johnny minns ingenting av olyckan. Foto:
Spårtjuven vågar inte möta Johnnys blick.
2 av 5
Spårtjuven vågar inte möta Johnnys blick. Foto: LEIF R JANSSON
"Jag undrar hur det kan hända. Jag önskar att han bara sagt till spärrvakten att jag ligger där, bara någonting".
3 av 5
"Jag undrar hur det kan hända. Jag önskar att han bara sagt till spärrvakten att jag ligger där, bara någonting". Foto: LEIF R JANSSON
Johnnys vänsterfot är delvis amputerad och högerknäet söndertrasat.
4 av 5
Johnnys vänsterfot är delvis amputerad och högerknäet söndertrasat. Foto:
undefined
5 av 5
undefined. Foto: Efterlyst/TV3

Den 28-årige så kallade spårtjuven grät öppet i rätten under måndagen. Åklagaren yrkar på fängelse i tre år och sex månader för mannen som lämnade Johnny på t-banespåret. "Jag önskar att han sagt till spärrvakten, eller bara någonting", säger Johnny.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Johnny: "Jag minns ingenting"

Johnny hade spelat en golfturnering under dagen och varit på en restaurang i Stockholm för bankett. Han berättar att han inte kände sig särskilt berusad. Men efter att han lämnat restaurangen är det svart.

– Från halv två har jag inga minnesbilder. Jag minns ingenting av olyckan. Jag brukar normalt åka taxi och har ingen aning om varför jag befann mig i tunnelbanan.

– Jag vaknade upp med syrgasslang i näsan. då är klockan tolv på förmiddagen.

STOCKHOLM. Åhörarna får resa på sig och flytta undan stolar för att småbarnspappan Johnny, 38, ska kunna komma in i rättssalen. Han sitter i rullstol och har ena benet utsträckt. Vänsterfoten är delvis amputerad och högerknäet söndertrasat. 

När den 28-årige så kallade spårtjuven får syn på den man han lämnade att dö på t-banespåret vänder han bort huvudet och drar en vit handduk över sig.  De möter inte varandras blickar.  

Åklagaren spelar upp övervakningsfilmen från den aktuella natten. Både Johnny och 28-åringen ser med fasta blickar på skärmen när tåget kommer och kör över Johnny.  

– Jag undrar hur det kan hända. Jag önskar att han bara sagt till spärrvakten att jag ligger där, bara någonting…, säger Johnny.  

Hade valt ut sitt offer  

Johnny tittar rakt på 28-åringen som brister ut i gråt flera gånger under åklagarens utfrågning. Han förklarar att han fick syn på Johnny vid Slussen och bestämde sig för att följa efter honom.  

– När han klev av tåget följde jag efter. Hans telefon syntes i fickan. Jag väntade på att han skulle slumra till så att jag fick en chans att ta telefonen.  

28-åringen berättar att han inte hjälpte Johnny eftersom han var rädd för att bli anklagad för att ha knuffat ner honom. Flera av åhörarna suckar tungt och muttrar till under utfrågningen.  

– Jag ber om ursäkt väldigt mycket. Jag känner mig ledsen och ångerfull att jag inte hjälpte honom. Jag hoppas det finns utrymme för förlåtelse, säger 28-åringen.  

Åklagaren: fängelse i tre år och sex månader  

Åklagaren hävdar i sin slutplädering att 28-åringen visat stor hänsynslöshet och utnyttjat situationen när Johnny fallit ner på spåret.  

– Jag anser inte att man ska döma till straffmaximum (sex år, reds anm). Det skulle vara i nivå med ett straff han hade fått om han uppsåtligen orsakat Johnny de här skadorna själv. Men det är ett fult brott och enligt min mening är straffvärdet fängelse i tre år och sex månader, säger åklagaren.  

Advokat Clea Sangborn menade att straffvärdet bör ligga på cirka ett och ett halvt till två år.  

– Det som har hänt är djupt tragiskt och alla som sitter här önskar att 28-åringen hjälpt Johnny upp. Men det är inte det som ska prövas rent juridiskt i dag, utan det är det brott som begicks när Johnny låg på spåret, säger 28-åringens advokat Clea Sangborn.   

– Han räddade honom inte. Det är bedrövligt och omoralisk, men det är inte det han ska dömas för.  

Dom kommer den 23 oktober.  

Kommentera
Kopiera länk
Dela