Kvinnan ska ha haft flera kartonger fulla av bland annat kranium.
Kvinnan ska ha haft flera kartonger fulla av bland annat kranium. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Skelettkvinnan hade flera kartonger med människodelar

På tisdagen åtalas den 37-åriga så kallade "Skelettkvinnan" för brott mot griftefriden. Enligt personer med insyn i utredningen är det ett av 2000-talets märkligaste brottsfall med bland annat nekrofila inslag.


Skelettdelar säljs på nätet

Den 37-åriga kvinnan anses inte vara psykiskt sjuk. Den undersökande läkaren har beskrivit henne som tillmötesgående och trevlig. Vid gripandet var hon dock kraftigt berusad och hon har tidigare haft ett missbruk.

Enligt Göteborgs-Posten har hon handlat med skelettdelar på nätet. På öppna hemsidor kan man köpa skelettdelar från hela världen. Ett kranium kostar cirka 5 000 kronor och ett lårben 1 000.

Brott mot griftefriden

Brott mot griftefriden innebär att man utan tillstånd och med uppsåt flyttar, skadar eller skymfligen behandlar lik eller aska efter en död, eller att man skadar eller gör ofog på kista, urna, grav eller gravvård. Straffet är böter eller fängelse i högst två år.

GÖTEBORG. Den 5 september 2011 avslöjades den 37-åriga kvinnans mörka hemlighet. I ett kraftigt berusat tillstånd skröt hon för några unga pojkar om att hon "hade vapen och döda människor" i sin bostad. Hon gick därefter in i lägenheten och avlossade ett skott ut genom fönstret.

Hade flera skallar hemma

När polisen kom till lägenheten möttes de av en makaber syn som gjorde att de omedelbart kallade på förstärkning. På vardagsrumsgolvet låg flera delar av mänskligt skelett och även ett flertal knivar. Enligt Göteborgs-Posten hade 37-åringen flera kartonger fulla av mänskliga kvarlevor som till exempel större ben och kranium.

Personer med insyn i utredningen vittnar även om att det kan finnas nekrofila inslag. Kvinnan, som inte har någon psykisk störning, ska ha handlat med skelettdelar på nätet och polisen har beslagtagit skallar på en adress i Uppsala.

Inledningsvis misstänkte polisen att 37-åringen gjort sig skyldig till mord, men i dag kvarstår endast misstankar om brott mot griftefriden.

Kvinnan nekar till brott

Kvinnans advokat Hans Hjalmers berättar för Göteborgs-Posten att hans klient nekar till alla anklagelser. 37-åringen menar att hon inte känt till att det var olagligt att inneha skelettdelar och hon menar att de kommer från hela världen.

– Hon har ett historiskt intresse, har Hans Hjalmers tidigare sagt.

Åklagaren: "Saker som jag knappast kommer att glömma"

Polisen har arbetat intensivt med att fastställa var skelettdelarna kommer ifrån. Under dagen hålls en presskonferens där polisen ska ge mer information om fallet. 

– Det mesta blir offentligt under tisdagen. Det jag kan säga är att detta är ett synnerligen speciellt fall, en mycket udda brottslighet som man normalt sett inte stöter på under sitt arbetsliv som åklagare. Här ryms saker som jag i framtiden knappast kommer att glömma, säger Kristina Ehrenborg-Staffas.

/
/
/
tal
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.

Jätteanläggning mot koldioxid får ok i domstol

Energibolaget Stockholm Exergi får tummen upp av Mark- och miljödomstolen. Planen är att de ska bygga en av de första anläggningarna för koldioxidinfångning i Sverige

Kvinna frias från krigsbrott i Syrien

Hovrätten friar en 35-årig kvinna från anklagelser om krigsförbrytelser i Syrien 2014, skriver flera medier. Kvinnan har tidigare dömts till tre månaders fängelse.

Här är påskens olycksvägar

Påsken är en av de mest trafikintensiva helgerna på året. Hundratusentals bilar är ute på vägarna. Här är Sveriges 30 mest olycksdrabbade vägar under påskhelgen de senaste fem åren:

Se upp i påsktrafiken - välj stora vägar

Påsktrafiken kan bli intensiv när många i dag ger sig iväg för helgfirande - särskilt till fjällen. Man kanske behöver lite extra tid så se till att ta höjd för det, säger Felicia Danielsson, kommunikatör på Trafikverket.