Fredag 22 Okt
Stockholm

Skelettkvinnan: "Har velat hoppa från balkongen"

Skelettkvinnan talar ut i en intervju med Nyheter24.
1 av 10
Skelettkvinnan talar ut i en intervju med Nyheter24. Foto:
Hennes skrivbord hemma är smyckat med hårdiskar och ett och annat mjukisdjur.
2 av 10
Hennes skrivbord hemma är smyckat med hårdiskar och ett och annat mjukisdjur. Foto: Foto: Helena. L
Det här skeletten låg på kvinnans vardagsrumsgolv när polisen kom in. Hon berättar att hon lagt ut det för att det skulle säljas.
3 av 10
Det här skeletten låg på kvinnans vardagsrumsgolv när polisen kom in. Hon berättar att hon lagt ut det för att det skulle säljas. Foto: Foto: Polisen
En stor mängd knivar fanns i bostaden.
4 av 10
En stor mängd knivar fanns i bostaden. Foto: Foto: Polisen
Flera människoskallar hittades. 37-åringen berättar att hon haft dem för att kunna fastställa dödsorsak.
5 av 10
Flera människoskallar hittades. 37-åringen berättar att hon haft dem för att kunna fastställa dödsorsak. Foto: Foto: Polisen
En hel ryggrad hittades av polisen.
6 av 10
En hel ryggrad hittades av polisen. Foto: Foto: Polisen
Advokaten yrkar på att 37-åringen frikänns för brott mot griftefriden men döms för vapenbrott.
7 av 10
Advokaten yrkar på att 37-åringen frikänns för brott mot griftefriden men döms för vapenbrott. Foto: Foto: Polisen
Utöver skallarna fanns hundratals ben och skelettdelar.
8 av 10
Utöver skallarna fanns hundratals ben och skelettdelar. Foto: Foto: Polisen
Åklagaren menar att kvinnan skymfat kvarlevorna bland annat genom att förvara dem i frysen. Kvinnan menar att bilden inte är tagen i hennes lägenhet.
9 av 10
Åklagaren menar att kvinnan skymfat kvarlevorna bland annat genom att förvara dem i frysen. Kvinnan menar att bilden inte är tagen i hennes lägenhet. Foto: Foto: Polisen
Nyheter24:s krimreporter Erik Carlsson gästar i dag Radio1 och programmet "Efterlyst Special" med Hasse Aro i spetsen. Lyssna på Radio1 FM101,9 klockan 12.00 för att höra mer om hur Nyheter24 tänker angående bevakningen av Skelettkvinnan.
10 av 10
Nyheter24:s krimreporter Erik Carlsson gästar i dag Radio1 och programmet "Efterlyst Special" med Hasse Aro i spetsen. Lyssna på Radio1 FM101,9 klockan 12.00 för att höra mer om hur Nyheter24 tänker angående bevakningen av Skelettkvinnan. Foto:

Skelettkvinnan i den första intervjun efter domen med Nyheter24:s reporter Erik Carlsson. Om ilskan, sorgen och livet efter domen som hon hävdar är ett enormt rättsövergrepp. "Det är ett under att jag lever i dag".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Skelettkvinnan om..

..vittnesuppgifterna som säger att hon ska ha erbjudit pengar för att få tillgång till farvälrummet på ett äldreboende:

– Det var chockartat när jag hörde det. Det är ett ålderdomshem. Hur kan jag komma in och ha sex med en ung person då?

..vad som finns i hennes krypterade hårddiskar:

– Det är en stor mängd material. En oerhörd mängd bilder på trafikolyckor, förundersökningar, obduktioner, 5 000 akademiska texter, rättsmedicinska tidningar. Det är ett väldigt fascinerande ämne. 

..varför hon varit aktiv på nätforum:

– Det var roligt att provocera på nätet. Det finns inget som är så provocerande och roligt på nätet som nekrofili. Det är så bisarrt.

..var hon fått skeletten ifrån:

– Jag köper materialet från en hemsida och får information om varifrån delarna kommer. I Kina sker en väldigt kraftig urbanisering. Då flyttar de på gravplatser och de anhöriga får ekonomisk kompensation för att gravarna helt enkelt ska bort. De får välja om de ska begravas någon annanstans eller få kompensation så säljs benen på marknaden. Det är så de börjat spridas.

..varför hon krypterade sina hårddiskar:

– Sedan fildelning blev olagligt anser jag att alla människor bör kryptera sina hårddiskar som en slags protest. Det är en tes jag drivit aktivt på nätet.

Så levde hon

Den 37-åriga kvinnan beskriver att hon levt utanför samhället större delen av sitt liv. 

– Jag har levt ett ytterst rått liv egentligen. När jag tänker tillbaka mår jag dåligt. Jag har vägrat söka social hjälp. Fram till för två år sedan var jag libertarian som stod för total yttrandefrihet och ett statslöst samhälle.

Men i januari föll allt samman.

– Helt plötsligt insåg jag att jag ville bli en del av samhället. Jag ville bli en socialt acceptabel människa för mig själv och flickvännen. Jag tänkte "herregud, vad har jag gjort?". Jag har kastat bort mitt liv för en ideologisk åsikt. Det kändes som att jag var 14 år gammal i en 37-årings kropp.

Hon tog sig ur ett drog- och alkoholmissbruk och var på rätt väg. Men den 5 september drack hon en cider under ett restaurangbesöket och fick ett återfall. På eftermiddagen började hon munhuggas med ett killgäng och sa att hon hade döda människor i lägenheten. Några timmar senare stormades lägenheten av polisen.

GÖTEBORG. I flera månader har hon hängts ut på forum och i media som en nekrofil med ett bisarrt intresse för döden och skelett. 

På tisdagen friades den 37-åriga kvinnan, i media kallad "Skelettkvinnan", på åtalspunkten som rörde att hon skulle ha använt skelettdelar i sexuella aktiviteter.

– Det känns som att de har försökt att förinta mig. Jag är inte världens bästa människa, men jag förtjänar inte det jag blivit utsatt för. Det går inte att beskriva den smärta jag upplevt. Jag har suttit i två veckor och velat hoppa från balkongen. För ett brott som har ett maxstraff på två år har jag fått utstå ren och skär terror, säger 37-åringen till Nyheter24

"Försökte få dem att censurera"

Hon erkänner vapenbrott och att hon haft skelettdelarna hemma i lägenheten. Men skelettkvinnan har svårt att förlåta åklagaren för hennes anklagelser om nekrofili. Hon hävdar att bevisningen och brottets art inte står i paritet med den smutskastning hon fått utstå i medier.

– Materialet de använde var tio år gamla saker som inte hade relevans för domen. Jag försökte säga åt dem att de var tvungna att censurera de här delarna trots att de inte ens föreställde mig. Det säger ju sig själv att det kommer bli en sensation över hela världen och det finns utlämnande detaljer som leder till att folk hittar min familj och förföljer mina släktingar. 

Tänkte ta livet av sig i häktet

Hon beskriver tiden i häktet som omtumlande. Personalen var fantastisk, men när åtalet kom brast det.

– Det är ett under att jag lever i dag. Cellerna är självmordssäkra, men jag utvecklade en metod för hur jag skulle hänga mig själv i cellen. Jag hade satt upp allt och gjort hängsnara och satt och funderade av och till.

Under intervjun pendlar hon mellan uppsluppenhet och humor till att bli nedstämd och arg på hur hon behandlats. Hon vill inte framstå som någon rättshaverist, men känner att hon först nu får möjlighet att bemöta de anklagelser som riktats mot henne. 

Tingsrätten dömde henne till skyddstillsyn för brott mot griftefriden. Rätten ansåg att hon skymfat likdelar genom att förvara allt på golvet och i plastpåsar. Efter julhelgen ska 37-åringen ta ställning till om hon ska överklaga domen.

Blir helt uppslukad av sina intressen

I hennes bokhyllor står tunga medicinska verk och flera böcker om osteologi. Hon förklarar att åklagaren och polisen medvetet valt att inta ta med den enorma mängd material som talar för att hon har ett historiskt och osteologiskt intresse. I de krypterade hårddiskarna finns förutom bilder på döda kroppar även vetenskapliga texter, medicinska tidsskrifter och en stor mängd lesbiska filmer.

Hon förklarar att hon är en samlare som lätt blir helt uppslukad av sina intressen.

– Jag har ett osteologiskt intresse och samlar på böcker, vapen och skelett. Man kan tycka att det är konstigt, men jag tycker fan att det är konstigare att samla på frimärken. Det är helt bisarrt, jättetöntigt, säger hon och fortsätter:

– Skeletten var min stora hobby och de är värda hundra tusen kronor. Jag är genuint intresserad av dem och gjorde analyser för att ta reda på dödsorsak och vilka sjukdomar de lidit av. Det var jättespännande men dyrt, och jag tycker inte jag ska förlora mina skelett för att jag blivit utsatt för ett övergrepp. 

Vill du ha tillbaka dem på grund av ditt intresse eller för att de är värda mycket pengar?

– Det är både och. Jag ska ha tillbaka dem, det är delvis därför jag vill överklaga. Är det inte lagligt att sälja dem ska jag inte göra det. Jag vill ha tillbaka dem, om inte annat så för principen.

Du dömdes för att ha förvarat skeletten i påsar, hur ser du på det?

– På hemsidan jag köpte skeletten rekommenderar de att man ska ha delarna i förslutna påsar. Jag kan inte tänka mig att en Willyspåse skulle vara sämre än någonting annat. 

Kan det besvära dig att skeletten är någons mormor eller morfar?

– Det är inte kränkande att förvara benmaterial så som man ska förvara det. Jag började ha benen i påsar av respekt för skeletten. För att skydda dem mot solljus.

Vad tycker du om nekrofiler?

– Det är svårt att säga. Jag är emot en lagstiftning. Jag har en väldigt liberal hållning till sexuella varianter. Jag är intresserad av ämnet, men jag är inte intresserad av det sexuellt.  Man ska respektera alla människor och låta alla ha möjlighet till lycka och glädje i sina liv så länge man inte gör någon illa.

Hur ser du på ditt liv i framtiden?

– Jag ser faktiskt väldigt mörkt på livet. Jag pendlar mellan hopplös förtvivlan depression och sorg och ledsamhet och jävla ilska. Jag är så arg att jag börjar bli bitter. Jag har gråtit i två veckor, nu är jag bara arg. Jag är bitter och besviken på samhället. Jag är så jävla besviken. 

Nyheter24:s krimreporter Erik Carlsson gästar i dag Radio1 och programmet "Efterlyst Special" med Hasse Aro i spetsen. Lyssna på Radio1 FM101,9 klockan 12.00 för att höra mer om hur Nyheter24 tänker angående bevakningen av Skelettkvinnan. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela