Fredag 14 Maj
Stockholm

Här är Lasermannens frågestund med läsarna

John Ausonius drömmer om ett liv utanför murarna.
1 av 3
John Ausonius drömmer om ett liv utanför murarna. Foto: Yvonne Åsell/SCANPIX
Han har pluggat i fängelset och vill arbeta som dataanalytiker.
2 av 3
Han har pluggat i fängelset och vill arbeta som dataanalytiker. Foto: SCANPIX
John Ausonius som ung.
3 av 3
John Ausonius som ung. Foto: Privat

Efter ett mord och tio mordförsök blev han Lasermannen med hela svenska folket. Nu berättar livstidsdömde John Ausonius, 59, öppenhjärtigt om livet i fängelset, hatet och sin framtid i frihet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Lasermannen

Mellan augusti 1991 och januari 1992 sköt John Ausonius elva personer vid olika attentat i Stockholm och Uppsala. En dog och skadades svårt. Ausonius gav sig endast på människor med mörkt hår eller mörk hudfärg. Han fick namnet "Lasermannen" i medierna för att han använde sig av ett gevär med ett lasersikte. 

1993 dömdes han mot sitt nekande till livstids fängelse för ett mord, tio mordförsök och nio rån. Han har senare erkänt brotten. Ausonius har flera gånger sökt om att få sitt straff tidsbestämt, men blivit nekad.

ÖSTERÅKER. På en anstalt i Österåker sitter en av Sveriges genom tiderna värsta brottslingar. Lasermannen John Ausonius sköt under början av 90-talet elva personer med utländsk bakgrund varav en dog. 

Sedan dess har han avtjänat ett livstidsstraff på flera anstalter i Sverige. De senaste åren har han försökt få sitt straff tidsbestämt utan att lyckas. I början av januari startade han en blogg från fängelset som sköts via ett ombud. Och nu svarar han på flera av läsarnas frågor om sina brott och sitt kommande liv i frihet.

Rasmus Bjarnmark: Vad saknar du ute?

"Det jag saknar från livet utanför murarna är att:

- kunna leva ett normalt liv med tjejen varje dag
- kunna röra sig fritt i tid och rum
- inte vara övervakad i princip hela dygnet
- kunna studera fritt via nätet
- få sköta min försörjning och fatta andra beslut än de på insidan där man mest bara måste sköta sig  genom att kunna umgås konfliktfritt med andra intagna, (vilket faktiskt inte alltid är det lättaste!)
- kunna gå och handla i affärer, skaffa ingredienser till någon maträtt jag gillar (gillar det mesta, men föredrar hälsosamma produkter i maten
- resa på semester; vara i naturen"

Han beskrivs som en skötsam fånge och har läst 150 högskolepoäng i i statistik, matematik, och dataanalys.

"Min förhoppning är att kunna avsluta mina påbörjade studier som dataanalytiker och att sedan kunna arbeta med detta. Det ser hyfsat ljust ut sett ur efterfrågansaspekten på sådana jobb", skriver han i bloggen.

Oscar MJ: Tankar kring dina brott?

"Efter att jag tagit itu med den faktorn som gjorde det möjligt att begå brotten – hatet mot andra folkgrupper i Sverige – så har jag tänkt på hur vansinnigt det var att låta det få växa utan att göra något åt det i tid. I dag är jag inte längre hatfylld eller fördömande".

Vägen bort från hatet var, enligt Ausonius, en låg tids bearbetning där han ifrågasatte sina motiv och försökte komma in på alternativa tankebanor. Han beskriver hur han bollade en fråga fram och tillbaka för att kunna se problemet ur olika synvinklar och därefter välja det mest riktiga svaret.

"Jag var inte konstant hatfylld på den tiden, men det triggades fram väldigt lätt när invandrarfrågor dök upp i samtal, och kontakten med dem fungerade ofta lite som ett rött skynke för mig."

Rasmus Bjarnmark: Vad ångrar du?

"Det jag ångrar är som sagt framför allt att jag inte försökte göra något åt mitt då växande hat mot de med utomeuropeisk – utvecklingsländers – härkomst. Att jag inte tog ett reellt ansvar för min egen ekonomi, utan i stället efter vissa motgångar och felinvesteringar (köp i förskott med mera) skyllde på andra. Dålig ekonomi var början på min spiral av frustration, hat och genvägar ur problemen, som hopade sig, och ledde till alla brotten".

Olsson: Var står du politiskt?

"Står i mitten från att ha varit både moderat och nydemokrat".

"Det finns egentligen inga samhällsfrågor jag skulle vilja undvika att diskutera – inte ens invandringspolitiken, där jag trots att jag gjort så mycket illa, och haft anledning att tänka till ordentligt kring mina attityder med mera, inte är någon slags expert".

13mm: Njöt du av att skjuta på folk?

"Jag mådde väldigt dåligt efteråt och kunde inte sova på 48 timmar. Det kändes som om jag aldrig skulle kunna leva ett lyckligt liv igen. En omständighet som dämpade dessa känslor var miljöombytet i och med att jag återupptog resandet utomlands", skriver han i bloggen.

Här kan du lyssna på P3 Dokumentär om Lasermannen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela