Anders Adali har skrivit boken "Pengar pengar pengar". En bok om sitt liv som värdetransportrånare.
1 av 5
Anders Adali har skrivit boken "Pengar pengar pengar". En bok om sitt liv som värdetransportrånare. - Foto: Nyheter24 Henrik Eriksson
Vid 8.50-tiden slog minst två rånare till mot Handelsbanken i Täby.
2 av 5
Vid 8.50-tiden slog minst två rånare till mot Handelsbanken i Täby. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Rånarna körde in en bil i fönstret.
3 av 5
Rånarna körde in en bil i fönstret. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
När polisen kom besköts de med automatvapen.
4 av 5
När polisen kom besköts de med automatvapen. - Foto: SCANPIX SWEDEN
En av rånarna greps senare.
5 av 5
En av rånarna greps senare. - Foto: SCANPIX SWEDEN

Förre värderånaren om de nya rånen: "Det var väntat"

Efter guldrånet i Södertälje förutspådde den förre värdetransportrånaren Anders Adali en krigssituation. Sex dagar senare slog flera rånare till i Stockholm och sköt mot polis med automatvapen. "Det kommer bara bli värre".


Bankrån i Täby

Vid 9.15-tiden på torsdagsmorgonen, när personalen ännu inte öppnat för kunder, körde flera beväpnade rånare in Handelsbankens lokaler i Näsbypark i Täby. I den efterföljande jakten avlossade rånarna flera skott med automatvapen mot poliserna. 

Anders Adali

Under en tioårsperiod levde småbarnspappan Anders Adali, 34, ett till synes vanligt liv. Han körde Volvo och arbetade bland annat som sjukvårdsbiträde och butikschef. Men han bar hela tiden på en hemlighet – efter arbetstid rånade han värdetransporter tillsammans med några av Sveriges mest erfarna rånare.

Här kan du läsa en längre intervju med Anders.

TÄBY. I fredags rånades en guldbutik i Södertälje och en 26-årig misstänkt gärningsman blev skjuten i huvudet av polisen. Han avled senare av skadorna. Efter det uppmärksammade rånet trodde den förre värdetransportrånaren och författaren Anders Adali, 35, att polisskotten kunde leda till en "krigssituation".

– Spelreglerna har ändrats. Ser rånarna en polisbil kommer de öppna eld, sa Adali.

"Rånarna tar det säkra före det osäkra"

På torsdagsmorgonen, sex dagar efter guldrånet i Södertälje, rånades Handelsbanken i Täby och rånarna sköt mot polisen med automatvapen.

– Det är ingen slump. Vi kommer att få se ett par rån den kommande tiden där skott avlossas ganska snabbt, säger Adali till Nyheter24.

– Polisen satte ribban i Södertälje och den här utvecklingen var väntad. Innan var det relativt säkert att göra ett rån men nu vet rånarna att de kan bli skjutna och de tar det säkra före det osäkra. Det kommer att fortsätta vara så här och bli ännu värre.

"Allmänheten hamnar i livsfara"

Adali betonar att han inte ställer sig på rånarnas sida, men menar att våldsupptrappningen riskerar att sluta med att någon oskyldig blir allvarligt skadad.

– Det här rånet är ingen reaktion på rånet i Södertälje, utan var sannolikt planerat långt innan. Men jag är ganska säker på att de varit extra hajpade och att det förts en diskussion mellan rånarna om att skjuta om polisen kommer. De tänker på sin säkerhet, säger Adali.

Många är upprörda och menar att polisen inte bara kan stå och titta på. Vad säger du om det?

– Det har inte med makt att göra. Problemet är att allmänheten hamnar i livsfara. Det här var en markering från rånarnas sida om att de inte bär några replikor, utan riktiga vapen. 

– Att skjuta med automatvapen när man åker bil i hög fart och dessutom är full av adrenalin – det säger sig själv att det kan sluta väldigt illa. Frågan är hur polisen ska hantera det, jag tror det kommer att vara så här tills polisen ändrar sina rutiner.

Banker hanterar nuförtiden allt mindre kontanter och det rånare oftast är ute efter är just bankomatpåfyllningar vilka kan vara i miljonklassen.

Ran
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här är hoten mot lägre ränta

Kraftigt ned i Japan

Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Uppgifter: Israel ska ha attackerat mål i Iran

1 timme sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger flera amerikanska medier med hänvisning till källor. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

1 timme sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

1 timme sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.