Mannen får straffrabatt eftersom domen gör att han förlorar jobbet.
1 av 2
Mannen får straffrabatt eftersom domen gör att han förlorar jobbet. - Foto: JESSICA GOW/SCANPIX SWEDEN
Hovrätten väljer även att utdöma villkorlig dom i stället för dagsböter som tingsrätten dömde.
2 av 2
Hovrätten väljer även att utdöma villkorlig dom i stället för dagsböter som tingsrätten dömde. - Foto: SCANPIX SWEDEN

Polis blottade sig för städerskor – får sparken

En polisman från Malmö har dömts för flera fall av sexuellt ofredande. Mannen har upprepade gånger blottat sig för och tafsat på städerskor på polisstationen.


Polisen: "Får sparken"

Så här skriver Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd i ett yttrande till tingsrätten:

"Om X skulle dömas i huvudsak enligt åtalet är nämnden av den uppfattningen att han kommer att skiljas från sin anställning. Om han däremot skulle dömas endast för något enstaka fall av ofredande eller sexuellt ofredande, talar det mesta för att han inte kommer att skiljas från anställningen".

MALMÖ. Hovrätten går på Malmö tingsrätts linje och dömer en manlig polis för flera fall av ofredande och sexuellt ofredande.

Rätten har fastställt att mannen vid flera tillfällen under flera års tid blottat sig för och tafsat på polisstationens städerskor. Enligt domen har mannen även uttalat sig kränkande om kvinnorna. I flera av fallen har han tagit på kvinnornas bröst.

Ska betala skadestånd till kvinnorna

Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd har tidigare meddelat att mannen kommer att sparkas om han döms för brotten. 

Hovrätten väljer därför att ge mannen straffrabatt. Rätten anser att det sammanlagda straffvärdet för brotten är några månaders fängelse. Men eftersom mannen, enligt rätten, sannolikt inte kommer att begå fler brott samt att han mister sitt jobb, anser hovrätten att en villkorlig dom är straff nog.

Utöver den villkorliga domen döms polisen till att betala 20 000 kronor i skadestånd till de drabbade kvinnorna. Mannen nekar till brott och yrkade på en frikännande dom.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

USA:s senat: Ja till Ukrainastöd

Senaten i USA:s kongress röstar ja, efter representanthusets ja i helgen, till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på det sedan i höstas för att stå emot Ryssland.

Rysk robotattack mot Charkiv

Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

2 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

3 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.