Den utpekade ledaren för Södertäljenätverket Bernard Khouri.
1 av 6
Den utpekade ledaren för Södertäljenätverket Bernard Khouri.
Den 1 juli 2010 sköts bröderna Eddie och Yaacoub Moussa till döds på den illegala spelklubben Oasen i Ronna.
2 av 6
Den 1 juli 2010 sköts bröderna Eddie och Yaacoub Moussa till döds på den illegala spelklubben Oasen i Ronna. - Foto: Simon Paulin/Scanpix
Flera personer i Södertäljenätverket dömdes för anstiftan eller medhjälp till mord.
3 av 6
Flera personer i Södertäljenätverket dömdes för anstiftan eller medhjälp till mord. - Foto: Annika af Klercker / SvD / SCANPIX
Rättegången kostade 208 miljoner kronor. Nu måste den tas om.
4 av 6
Rättegången kostade 208 miljoner kronor. Nu måste den tas om. - Foto: CLAUDIO BRESCIANI
Flera av personerna i Södertäljenätverket får nu en omprövning i tingsrätten.
5 av 6
Flera av personerna i Södertäljenätverket får nu en omprövning i tingsrätten. - Foto: Polisen / Montage
Den så kallade "Torpeden" dömdes till tolv års fängelse för mord.
6 av 6
Den så kallade "Torpeden" dömdes till tolv års fängelse för mord. - Foto: Polisen

Gangsterkungen: Gudfadern kan ligga bakom fotbollsmorden

"Gudfadern", "Tjockisen" och "Black Cobra". De kan alla ha legat bakom dubbelmordet i Södertälje 2010 enligt Södertäljenätverkets advokater som vill rentvå den utpekade ledaren Bernard Khouri.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Åklagare: "Inget nytt"

Kammaråklagare Björn Frithiof tar advokaternas utspel med ro. Han menar att det inte är nya uppgifter utan – tvärtom – går "hand i hand" med det åklagarna redan framställt.

– Men sedan menar vi att Khouri antingen tagit över kontraktet eller agerat själv på ett sätt där målet blivit det samma. det som skedde var ju att inte bara Yaacoub mördades, utan även Eddie. Men Gudfadern var anhållen som skäligen misstänkt, men släpptes eftersom han inte kunde knytas till brottet, säger Frithiof till Länstidningen.

Rättegången togs om

I augusti 2012 dömes 16 av de tilltalade i gangsterrättegången till långa fängelsestraff. Men bara två månader senare uppdagades det att en nämndemannen varit jävig. Svea hovrätt meddelade att rättegången skulle tas om från början och just nu pågår den nya rättegången.

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur rätten tvingat vittnen, varav vissa lever under dödshot, att möta Södertäljenätverket igen. Inga bandade förhör får spelas upp.

Åklagarens kommentar:SÖDERTÄLJE. Försvarssidan i den så kallade gangsterrättegången i Södertälje sätter åklagarnas sakframställan på hårt prov.

Bernard Khouris advokater har lämnat ut en lista med alternativa gärningsmän till dubbelmordet 2010. Och man kräver enligt Länstidningen att åklagarna inte bara bevisar vilka som låg bakom morden – utan även att de alternativa gärningsmännen inte kunnat ha med morden att göra.

– Vi vill visa på konsekvenserna av åklagarnas egen sakframställan, att om det finns en sådan struktur, så ger den upphov till alternativa förklaringar som åklagarna måste vederlägga, säger advokat Fredrik Ungerfält till Länstidningen.

Menar att Khouri inte är ledaren

Åklagarna har under hela rättegången hävdat att Bernard Khouri är Södertäljenätverkets ledare och därmed också anstiftare till morden på Dany och Yaacoub Moussa 2010. Tekniska bevis och hundratals avlyssnade samtal pekar, enligt åklagarna, på att Khouri styrt nätverket och att det finns en kriminell struktur med ordergivning.

Khouris försvarare har envist hävdat att det inte finns någon sådan struktur och att hans klient inte är ledare för nätverket. Men nu gör man en vändning. Om åklagarna har rätt så menar försvaret att det finns andra tänkbara gärningsmän.

Är bosatt i Sydamerika

En av dessa kan enligt advokaterna vara den så kallade Gudfadern. En man från Södertälje bosatt i Sydamerika som av åklagarna pekats ut om den allra högsta ledaren.

Enligt åklagarnas egen teori kan Bernard Khouri lika gärna tagit order av Gudfadern, menar försvaret som nu kräver att åklagarna motbevisar detta. 

En mejlväxling mellan den ökände gangstern Milan Sevo och en vän till Yaacoub Moussa visar ska Gudfadern ha lagt ut ett mordkontrakt på Yaacoub. Enligt uppgifter till Länstidningen misstänker polisen att kontraktet kom efter det uppmärksammade helikopterrånet i Västberga 2009.

Polisen tror att både Gudfadern och Yaacoub Moussa var inblandade i rånet och att en konflikt uppstod om rånbytet.

Personerna som pekas ut som tänkbara gärningsmän av advokaterna, enligt Länstidningen:

Gudfadern

Gudfadern, som pekats ut som den högste ledaren inom Södertäljenätverket vilket inte gått att bevisa, ska enligt advokaterna ha lagt ut ett mordkontrakt på Yaacoub Moussa 2009. Återfinns i flera avlyssnade samtal. Se åklagarens kommentar i faktarutan här intill.

"Tjockisen"

Efter morden hörs Dany Moussa, i ett avlyssnat samtal, säga att "tjockisen" utfört morden. Det är enligt advokaterna inte Khouri.

Åklagarens kommentar:

– En släkting till Khouri som Dany Moussa uttalade sig om tidigt. Han finns inte med bland de åtalade.

"Person P"

En kriminell man från Stockholm som pekats ut som den som stod bakom morden.

Åklagarens kommentar:

– Lustigt att de (advokaterna, reds anm) nämner honom, han anträffades i samma bil som Khouri i april 2010. Båda med skottsäkra västar. Han står Khouri nära.

"Slasken"

En anteckning från en polis som antyder att mördarna kan ha kommit från Estland. Det materialet fanns i det utredningsmaterial som inte kom med i åtalet.

– Ett spaningsuppslag som kändes som ett ganska kallt spår redan från början.

Hämnaren

Rykten har gjort gällande att en 22-åring från Södertäljenätverket skjutit bröderna för att han misshandlats av X-team 2009.

Miljonaffärsmannen

Bottnar i en 30-miljonersaffär som gick snett.

Black Cobra

En av ledarna inom gänget pekas ut eftersom bröderna Moussa, enligt advokaterna, ska ha haft en skuld till gänget.

/