Tisdag 22 Jun
Stockholm

Gruppvåldtäkten utreds igen - efter Anonymous hot

Efter Anonymous hot ska nu myndigheterna utreda fallet om gruppvåldtäkten.
1 av 7
Efter Anonymous hot ska nu myndigheterna utreda fallet om gruppvåldtäkten. Foto: Faksimil Youtube / Facebook / pressbild Nova Scotia Canada / montage
Anonymous säger att de uppmuntrar myndigheterna i Nova Scotia att agera snabbt. Annars kommer pojkarnas identitet bli offentlig.
2 av 7
Anonymous säger att de uppmuntrar myndigheterna i Nova Scotia att agera snabbt. Annars kommer pojkarnas identitet bli offentlig. Foto: Faksimil Youtube
Rethaeh begick självmord under förra veckan genom att hänga sig i familjens badrum. Detta efter 17 månader av depression och trakasserier.
3 av 7
Rethaeh begick självmord under förra veckan genom att hänga sig i familjens badrum. Detta efter 17 månader av depression och trakasserier. Foto: Facebook
Rehtaeh beskrivs som  duktig i skolan och hennes favoritämne var naturvetenskap.
4 av 7
Rehtaeh beskrivs som duktig i skolan och hennes favoritämne var naturvetenskap. Foto: Facebook
Justitieminister Ross Landy menade först att polisen och åklagarmyndighets agerande i fallet inte skulle utredas. Nu har myndigheterna i Nova Scotia ändrat sig.
5 av 7
Justitieminister Ross Landy menade först att polisen och åklagarmyndighets agerande i fallet inte skulle utredas. Nu har myndigheterna i Nova Scotia ändrat sig. Foto: Pressbild The Nova Scotia Legislature
Darell Dexter, premiärminister i delstaten Nova Scotia, säger att myndigheterna, precis som invånarna, vill ha svar.
6 av 7
Darell Dexter, premiärminister i delstaten Nova Scotia, säger att myndigheterna, precis som invånarna, vill ha svar. Foto: Pressbild Nova Scotia Canada
Marilyn More, som ansvarar för den rådgivande nämnden om kvinnors ställning, har tillsats för att leda utredningen.
7 av 7
Marilyn More, som ansvarar för den rådgivande nämnden om kvinnors ställning, har tillsats för att leda utredningen. Foto: Pressbild The Nova Scotia Legislature

Hackerkollektivet säger sig ha hittat uppgifter om flera av de män som ska ha legat bakom gruppvåldtäkten på Rehtaeh Parson. Nu agerar myndigheterna efter hot om att personer ska hängas ut.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Fallet Rehtaeh Parson

Rehtaeh blev gruppvåldtagen i november 2011 av fyra jämnåriga pojkar. 

En av pojkarna ska ha tagit en bild under våldtäkten och sedan spridit bilden till Rehtaehs klasskamrater och umgängeskrets. 

Rehtaeh blev utsatt för trakasserier och kallades slampa.

Rehtaeh flyttade och bytte skola men trakasserierna fortsatte. Hon blev deprimerad, arg och led av humörsvängningar.

Under torsdagen förra veckan fick Rehtaeh ett vredesutbrott och låste in sig själv på familjens toalett. 

Där hängde hon sig själv och när hennes mamma Leah Parson lyckades få upp dörren var det för sent. 

Rehtaeh avled på sjukhus under söndagen. 

Läs mer om Rehtaeh här

NOVA SCOTIA. Hackergruppen Anonymous säger sig ha namnen på de fyra killarna som misstänks ha gruppvåldtagit den då 15-åriga Rehtaeh Parson i november 2011. 

Efter gruppvåldtäkten blev Rehtaeh uthängd med en bild från övergreppet. Hon kallades slampa och hennes klasskamrater vände henne ryggen. Gruppvåldtäkten och de trakasserier som följde gjorde att hon begick självmord under förra veckan. 

Ingen åtalades för gruppvåldtäkten och de fyra pojkar som anmäldes förhördes inte av polis förrän långt efter. Myndigheterna har kritiserats för att de inte gjort tillräckligt för att skydda Rehtaeh. 

Anonymous skriver, i ett uttalande, att det under veckan ha lyckats identifiera de fyra misstänkta pojkarna.

Nu uppger det mycket löst sammansatta hackerkollektivet att de kommer att göra de fyra misstänkta pojkarnas identitet offentliga om inte myndigheterna i Nova Scotia utreder fallet.

– Vi vill ha rättvisa. Och det är ert jobb. Så gör det, hörs en röst säga i Anonymous videomeddelande.


Myndigheterna ändrade sin ståndpunkt

När historien om gruppvåldtäkten och Rehtaehs självmord började dyka upp i media under tisdagen sa Ross Landry, justitieminister i delstaten Nova Scotia, att det inte fanns något behov att utreda polisen och åklagarmyndighetens arbete i fallet. Nu har myndigheterna ändrat sig, skriver Herald News.

Premiärminstern i Nova Scotia, Darell Dexter, har förklarat att myndigheterna kommer att utreda fallet. 

Myndigheterna ska enligt Dexter genomföra "effektiva och genomgripande insatser och översyn av allt regeringen och våra myndigheter kan och bör göra för att stödja invånarna i Nova Scotia."

"Ta inte saken i egna händer"

– Vi vill, precis som alla andra, tror jag, ha svar. Vi vill ha en tydlig uppsättning alternativ för att kunna driva igenom en utredning, och vi vill göra det snart, sa Dexter under torsdagen enligt Herald News. 

Dexter bad om en lugn rapportering kring identifieringen av de fyra pojkarna.

– Rättvisa ska hanteras inom rättsväsendet. Familjen har bett att jag i dag ber befolkningen i Nova Scotia att inte att ta saken i egna händer, sa Dexter under torsdagen till Herald News.

Om Anonymous har påverkat myndigheternas ändrade ståndpunkt är oklart. 

Hackergruppen menar att den huvudmisstänkte i fallet inte borde vara så svår att fånga eftersom han skröt om våldtäkten och tog en bild på sig själv under övergreppet, skriver The Inquisitr.

Här kan du se Anonymous uttalande om fallet:


Kommentera
Kopiera länk
Dela