Lördag 13 Aug
Stockholm

Föräldrar döms för häxtortyr mot dotter - brände henne med kniv

Pappan döms till två år och tre månaders fängelse för bland annat grov misshandel. (Bilden är tagen under tingsrättsförhandlingen förra året).
1 av 3
Pappan döms till två år och tre månaders fängelse för bland annat grov misshandel. (Bilden är tagen under tingsrättsförhandlingen förra året). Foto: Adam Ihse/SCANPIX
Hovrätten dömer föräldrarna och den ena pastorn till fängelse.
2 av 3
Hovrätten dömer föräldrarna och den ena pastorn till fängelse. Foto: SCANPIX SWEDEN
Föräldrarna utsatte flickan för psykisk och fysisk tortyr under flera års tid. (Bilden är tagen under tingsrättsförhandlingen förra året).
3 av 3
Föräldrarna utsatte flickan för psykisk och fysisk tortyr under flera års tid. (Bilden är tagen under tingsrättsförhandlingen förra året). Foto: Adam Ihse/SCANPIX

Den tolvåriga flickan utsattes för tortyr i hemmet. Hovrätten ändrar tingsrättens dom, tre av de fyra åtalade fälls.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Tingsrätten trodde inte på flickan

Tingsrätten valde att fira alla de fyra åtalade då man inte tyckte att man kunde styrka brott baserat på flickans vittnesmål.

"Sammanfattningsvis anser tingsrätten således att XX (flickan) berättelse inte har den styrka eller får det stöd av övrig bevisning som krävs för att – mot deras nekande – fälla de tilltalade till ansvar. Åtalet skall därför i sin helhet ogillas", skrev tingsrätten i domen.

BORÅS. En tolvårig flicka anklagades av sin pappa och sin styvmamma för att vara besatt av demoner och för att vara en häxa.

Under flera års tid utsattes flickan för flera övergrepp. Hon tvingades vara inlåst i sitt rum, de hällde olivolja med vitlök i hennes ögon och öron och de brände henne med en uppvärmd kniv. 

Flickan kallades för häxa, fick inte röra de andra familjemedlemmarna för att hon var en "häxa" och hennes syskon förbjöds att tilltala henne vid hennes riktiga namn.

Flickan var också tvungen att dricka ur ett speciellt glas för att hon "inte skulle sprida demoner" och de gav henne mindre mat för att "demonen inte skulle bli starkare". Detta gjorde att flickan förlorade vikt och var undernärd. 

Vid ett tillfälle trodde föräldrarna att en orm levde i flickans hår och rakade flickans huvud under tvång. Något som gjorde att flickan skämdes. 

Pappan och styvmamman tog vid vissa tillfällen hjälp och råd av en kristen manlig pastor som utförde "ritualer" för att "driva ut demoner". Pastorn ska ha tagit del i flera övergrepp och även slagit tolvåringen.

Döms till fängelse

Även en kvinnlig pastor åtalades för olaga tvång alternativt ofredande.

De fyra åtalade friades först i tingsrätten men nu döms tre av dem i hovrätten efter ett överklagande.

Styvmamman och pappa döms för grov misshandel, olaga frihetsberövande och grov fridskränkning. Styvmamman döms till två år och sex månaders fängelse och pappan döms till två år och tre månaders fängelse. 

Den manliga pastorn döms för misshandel, olaga frihetsberövande och medhjälp till ofredande till fängelse i ett år och tre månader.

Flickan får ett skadestånd på 134 000 kronor. 

Den kvinnlig pastor frias även om det enligt hovrätten står klart att hon varit inblandad i ritualerna. 

Alla förnekar brott.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.