Måndag 10 Maj
Stockholm

Kvinna våldtogs av ex – efter att poliserna "inte haft råd" att rycka ut

Polisen har inte råd att åka på larm under helger och kvällar.
1 av 3
Polisen har inte råd att åka på larm under helger och kvällar. Foto: SCANPIX / MONTAGE
De knappa resurserna i Josephine County gör att polisen inte har råd att utföra sitt arbete.
2 av 3
De knappa resurserna i Josephine County gör att polisen inte har råd att utföra sitt arbete. Foto: AP / SCANPIX
Josephine County ligger i sydvästra Oregon i USA.
3 av 3
Josephine County ligger i sydvästra Oregon i USA. Foto: Google

De knappa resurserna gör att polisen inte har råd att åka på larm på kvällar och helger. Vilket fick ödesdigra konsekvenser för en kvinna i nöd.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Josephine County

Josephine County är ett område på cirka 4 200 kvadratkilometer.

Cirka 80 000 människor bor i Josephine County, som alltså inte kan vara säkra på att polisen kommer svara på dera larm.

JOSEPHINE COUNTY, OREGON. I augusti förra året fick larmcentralen ett samtal från en kvinna. 

Kvinnans före detta pojkvän befann sig utanför hennes hem och försökte ta sig in. Kvinnan uppger att mannen tidigare skadat henne och hon bad därför polisen om hjälp. 

Men eftersom samtalet inkom på en lördag fanns det inga poliser som kunde åka ut på larmet. Samtalet kopplades till en större station men även där fanns det inga poliser tillgängliga, skriver NPR.

Till slut bröt sig mannen in i hemmet och våldtog kvinnan. Mannen greps senare av polis och erkände sig skyldig till våldtäkt.

"Inga konsekvenser"

Anledningen till att polisen i Josephine County, och flera andra polisstationer, inte kan åka ut på larm är på grund av de knappa skatteinkomsterna i delstaten.

– Det finns absolut inga konsekvenser när man begår ett brott i dag med tanke på att brottsbekämpning är så svag som den är, säger polischefen i Josephine County, Gil Gilbertson till NPR.

Oregon har en stor andel skog som är klassad som nationalpark - staten äger skogen - och delstaten kan därför inte ta ut någon skatt på marken. Vanligtvis får Oregon bidrag från staten för nationalparkerna men nu har lagförslaget som godkänner de utbetalningarna gått ut. 

Därför tvingas vissa polisdistrikt att dra ner på sina kostnader, vilket lämnar tiotusentals människor utan skydd från brottslingar, skriver NPR

Röstar om skattehöjning

Josephine County har länge haft en låg skattesats men under tisdagen röstade invånarna om att höja skatten för att kunna finansiera den allmänna säkerheten i området.

Under tisdagskvällen var valresultatet ännu inte klart, 51 procent hade då röstat emot och 49 procent för. Om skattehöjningen inte går igenom kan det leda till att delstaten Oregon tar över skötseln av vissa lokala myndigheter, skriver The Oregonian.

Här kan du lyssna på ett inslag om Josephine County – samt lyssna på kvinnans samtal med larmcentralen:


Kommentera
Kopiera länk
Dela