Tisdag 22 Jun
Stockholm

"Bilbrännare har fått smaka näve i Tumba"

Flera högerextrema grupper gav sig ut på fredagskvällen för att "jaga bort packet".
1 av 4
Flera högerextrema grupper gav sig ut på fredagskvällen för att "jaga bort packet". Foto: SCANPIX SWEDEN
På lördagsmorgonen spred sig oroligheterna till Åkersberga. Totalt 22 bilar uppges ha tänts på.
2 av 4
På lördagsmorgonen spred sig oroligheterna till Åkersberga. Totalt 22 bilar uppges ha tänts på. Foto: SCANPIX SWEDEN
Den här bilden är tagen från Facebookgruppen "Vi som stödjer Sveriges medborgargarde".
Personerna på bilden uppges utgöra en del av den självutnämnda patrullen.
3 av 4
Den här bilden är tagen från Facebookgruppen "Vi som stödjer Sveriges medborgargarde". Personerna på bilden uppges utgöra en del av den självutnämnda patrullen. Foto:
Polisen beskriver däremot fredagsnatten som "veckans lugnaste".
4 av 4
Polisen beskriver däremot fredagsnatten som "veckans lugnaste". Foto: SCANPIX SWEDEN

Totalt 22 bilar sattes i brand på lördagsmorgonen. Detta efter en natt som polisen beskriver som 'veckans lugnaste'. Samtidigt grupperade sig högerextremister på Facebook: "Bilbrännare har fått smaka näve", skriver gruppen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Cirka 30 bilbränder

Under fredagsnatten brann bilar i bland annat Åkersberga, Årsta, Tensta, Rinkeby, Norsborg, Jordbro, Akalla, Hagsätra, Norsborg, Gustavsberg, Sigtuna, Jakobsberg, Borlänge, Linköping, Gävle, Örebro, Västerås, Sundbyberg och Gustavsberg.

ÅKERSBERGA. Efter en "relativt lugn natt" inkom nya rapporter om bilbränder i Åkersberga. 

Den första branden ska ha startats vid femtiden på lördagsmorgonen. Därefter tändes flera bilar i snabb takt. 21 stycken under en timmes tid, närmare bestämt. Ytterligare en bilbrand rapporterades en halvtimme senare, skriver Aftonbladet.

Polishelikoptrar cirkulerade i området men man har ännu inte lyckats gripa någon misstänkt. 

"Medborgargarde"

På fredagen skrev Nyheter24 om de grupper som mobiliserade sig på sociala medierDet talades bland annat om ett 'medborgargarde', med "över 200 personer" som patrullerade i Tumba-området för att "jaga bort packet". 

Enligt Aftonbladet och Expressen har grupperna bestått av ett 50- till 60-tal personer. Kjell Lindgren, presstalesman vid Stockholmspolisen, kan däremot inte bekräfta några exakta siffror.

Har du hört talas om det så kallade medborgargardet?

– Det beror på vad du definierar som medborgargarde, säger polisen till Nyheter24.

Det är dom själva som definierar sig som så. 

– Vi har konstaterat att det finns grupper som finns ute för att hjälpa till, om man kan uttrycka sig så. Det vi inte vill ha är grupper som beväpnar sig, och där kommer vi dra gränsen. Alla som beväpnar sig kommer vi att ingripa mot.

"Bilbrännare har fått smaka näve"

I skrivande stund har närmare 4 000 personer gillat den självutnämnda "patrullens" Facebooksida. 

Där skriver gruppadministratörerna bland annat att "bilbrännare" blivit misshandlade i Stockholmsförorten Tumba på fredagskvällen:

"Nej vi har inte slutat. Bilbrännare har fått smaka näve i Tumba för ett tag sedan, vi är flera grupper som skyddar ambulanser och vi motar bort kräken".

Vittnesmål från naziattacken

På Twitter råder däremot andra toner. I Storvreten i Tumba är det nämligen inte bara bilbrännare som råkat illa ut, utan även oskyldiga ungdomar. 


Vittnesmålet fortsätter:


"Lugnaste natten den här veckan"

Enligt Metro har polisen mottagit rapporter om bilbränder i "bland annat Tensta, Rinkeby, Norsborg, Jordbro och Årsta". 

Det ska också ha utspelat sig oroligheter i Örebro och Linköping. Kjell Lindgren berättar att polisen även lyckats släcka bränder vid en skola i Södertälje. Ändå anser polisen att fredagsnatten varit relativ lugn.

– Vi upplever att de varit den lugnaste natten den här veckan. Vi har inte haft upplopp eller angrepp mot polis och brandkår. Det är fortfarande bilar som brunnit fast det är mindre och mindre i antal, cirka 30 stycken. Det har också brunnit vid en skola men det har man kunnat släcka, säger han.

En person ska ha gripits under natten. 22 personer har omhändertagits "för att förhindra bråk" i Mälarhöjden och Gubbängen-området.

Kommentera
Kopiera länk
Dela