Fredag 14 Maj
Stockholm

Polischef riskerar sparken – efter kontakt med grovt kriminella

Polischefen köpte en mobiltelefon åt en kriminell.
1 av 2
Polischefen köpte en mobiltelefon åt en kriminell. Foto: TT BILD
Nu tvingas han lämna sin anställning.
2 av 2
Nu tvingas han lämna sin anställning. Foto: SCANPIX

Rikspolisstyrelsen kräver att en högt uppsatt polischef i Västernorrland sparkas. Chefen har lämnat hemliga spaningsuppgifter till en grovt kriminell person.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
"Ytterst allvarligt

I Rikspolisstyrelsens anmälan står det:

"Han har genom sin egen källdrivning satt tre säkerhets- och kontrollnivåer ur spel genom att själv agera på den lägsta nivån som är hanterarnas arbete. Att som övergripande ansvarig själv inte följa bestämmelserna om informatörsverksamheten är ytterst allvarligt. När vidden av x kontakter med grovt kriminella personer bilvit känd framstår beteendet från hans sida som så allvarligt att hans handlande riskerar ställa till stor skada för polisens arbete mot grov organiserad brottslighet".

SUNDSVALL. När poliserna lyssnade igenom de hemliga avlyssningsbanden från en spaningsoperation spelades deras egen chefs röst upp.

I samtalet pratade polischefen med en grovt kriminell person och lämnade ut uppgifter som spaningsledningen betraktade som hemliga spaningsuppgifter som absolut inte fick komma ut.

Polischefen har enligt SVT gjort sig skyldig till två brott sam annan typ av grov misskötsamhet – och nu kräver Rikspolisstyrelsen att han sparkas

Gav mobiltelefon åt kriminell

Enligt Rikspolisstyrelsen har polischefen grovt åsidosatt sina åligganden mot arbetsgivaren.

Han ska ha drivit egna källor och läckt hemlig spaningsinformation. Något som bryter mot bestämmelserna som gäller för informatörshantering inom polisen. Han ska även ha köpt in två mobiltelefoner som han gav till sig själv och till en grovt kriminell person, det skriver SVT.

Kommentera
Kopiera länk
Dela