Flera flickor blev uthängda på både Facebook och en blogg.
1 av 3
Flera flickor blev uthängda på både Facebook och en blogg. - Foto: Scanpix
De bakom bloggen skrev bland annat att en av flickorna sugit av en annan person.
2 av 3
De bakom bloggen skrev bland annat att en av flickorna sugit av en annan person. - Foto: Jan Erik Henriksson/Scanpix
Polisen anser dock inte att anmälningarna är tillräckligt allvarliga för att man ska inleda en utredning.
3 av 3
Polisen anser dock inte att anmälningarna är tillräckligt allvarliga för att man ska inleda en utredning. - Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Tonårsflickor uthängda på Facebook – polisen lägger ner anmälningar

En ny "skvallersida" på Facebook hängde ut sju tonårsflickor i Värmland. Men polisen har redan valt att lägga ner anmälningar.
– Jag ser mycket allvarligt på det här. Det handlar om grovt sexistiskt förtal, säger Christina Gullberg, rektor på Hammarlundens skola.


Instagram-målet

I juni fälldes två unga flickor för att ha hängt ut ett stort antal ungdomar på ett InstagramkontoDe publicerade bland annat bilder på ungdomar med beskrivningar som bland annat "orroz" (horor). Kontot fick snabbt över 8 000 följare och de falska uppgifterna ledde till ett stort upplopp utanför en gymnasieskola.

Domen mot flickorna blev ungdomsvård respektive ungdomstjänst för grovt förtal. De ska även betala 570 000 kronor.

HAMMARÖ. Det var i slutet av förra veckan som en skvallerblogg med tillhörande Facebooksida uppmärksammades bland ungdomar i Hammarö.

Bloggens skapare meddelade att man inspirerats av teveserien Gossip och planerade att avslöja "Hammarös mörkaste hemligheter". På kort tid hängdes sju flickor i 15-årsåldern ut på sajterna.

– Det rör sig om väldigt grova kränkningar av fem av mina elever och två elever från Mörmoskolan. Vi har uppmanat alla föräldrar att polisanmäla och om man inte orkar gå igenom den processen så kan vi göra det åt dem. Jag vet att fyra redan har anmält, säger Christina Gullberg, rektor på Hammarlundens skola, till Värmlands Folkblad.

"Räcker inte att skriva att någon sugit av någon"

Men anmälningarna har redan lagts ner. Polisen anser inte att uthängningarna gjort den skada som krävs för att det ska kunna leda till åtal. 

– Det finns vissa kriterier som måste uppfyllas. Till exempel att det är nog stor spridning och det är det ju i det här fallet eftersom det är Facebook. Men det räcker inte att skriva att någon har sugit av någon annan för att det ska vara förtal, säger Torgny Scott på Värmlandspolisen till Värmlands Folkblad.

"Inte samma sak som i Göteborg"

I det stora Instragram-målet skapade två tonårsflickor ett Instagramkonto där tiotals ungdomar hängdes ut. Kontot resulterade i ett stort upplopp utanför en gymnasieskola och det slutade med två förtalsdomar i tingsrätten. Torgny Scott vill dock inte jämföra det här fallet med det i Göteborg.

– Det här är ju inte samma sak som Instagramfallet i Göteborg. Det ledde ju till upplopp, säger Scott.

Värmlands Folkblad: Måste ungdomarna göra upplopp för att det ska bli åtal?

 I det fallet så tror jag att man vägde in det, ja.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

1 timme sedan
Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.