Våldtäktsfallet kommer sannolikt inte att prövas av HD.
1 av 3
Våldtäktsfallet kommer sannolikt inte att prövas av HD. - Foto: Lars Pehrson/TT
Sex pojkar fälldes av tingsrätten men friades av hovrätten.
2 av 3
Sex pojkar fälldes av tingsrätten men friades av hovrätten. - Foto: TT
Senare hängdes personerna ut med personuppgifter på nätet.
3 av 3
Senare hängdes personerna ut med personuppgifter på nätet. - Foto: Scanpix/Twitter

Åklagare: Inga skäl att överklaga Tenstavåldtäkten

Tingsrätten menade att det var våldtäkt. Hovrätten valde att fria de sex pojkarna i Tensta. Men trots massiv kritik mot domen ser det inte ut att bli något överklagande till Högsta domstolen.
– Det här retar ju naturligtvis upp dem som tycker att domen var alldeles felaktig, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem.


"Jag sa nej"

Den 15-åriga flickan förklarar att hon sa nej flera gånger. Hon tog på sig kläderna och var på väg från festen när hon puttades ner i sängen och kläddes av. 

– Hon kan mycket väl ha sagt nej, men även om det varit så blir det inte per automatik våldtäkt. Så kallat tjatsex är inte något som faller inom våldtäkt. De samlag som ägt rum kan mycket väl ha skett mot hennes uttryckliga vilja men om det inte varit utnyttjande av ett hjälplöst tillstånd är det inte våldtäkt, säger domaren Sven Jönson till Aftonbladet.

Flickan har slutat att gå ut och hon umgås endast med sina närmaste vänner. Hon är fortfarande oförstående till hovrättens bedömning.

– Vad menar de med "hjälplöst tillstånd"? Jag förstår inte hur de tänker. Jag var rädd och jag sade nej, men de här killarna lyssnade inte. Jag är ganska liten, de var större och många fler. Jag tänker att om jag skriker så gör de något ännu dummare, säger flickan till tidningen.

TENSTA. Över 90 000 personer har skrivit på en namnlista om att hovrättsdomen i Tenstafallet borde överklagas till Högsta domstolen. Namnlistan startades av Carolina Ekberg som nu inte är särskilt förvånad över beslutet.

– Jag tycker att det är jättetråkigt på ett sätt, men kanske inte helt oväntat. Det visar ändå att 90 000 människor anser att något är fel med lagstiftningen när man knappt kan komma till en fällande dom, säger Ekberg till Nyheter24.

Enligt tingsrätten turades de sex pojkarna, som är mellan 15 och 16 år gamla, om att förgripa sig på en 15-årig flicka under en lägenhetsfest. Hovrätten ansåg dock att flickan inte var i ett hjälplöst tillstånd samt att händelseförloppet är oklart.

Prövas normalt inte av HD

Riksåklagaren har fram till den 25 oktober på sig att överklaga till Högsta domstolen. Men Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum skriver nu att man inte ser några skäl till prejudikatdispens. Inte heller ser man några anledningar till att målet skulle få extraordinär dispens. 

– Det här är råd från erfarna åklagare till riksåklagaren. Det är ovanligt att man går emot de här råden, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem till Nyheter24.

Utvecklingscentrumet menar att det inte finns behov av vägledning i frågan om vad som utgör hjälplöst tillstånd eftersom lagen skärpts och begreppet utvidgats. Vad det gäller sexuellt ofredande är det en ren bevisvärderingsfråga som normalt inte prövas av HD.

– När blir det ett "nej" tillräckligt? I dag kan man aldrig vara för tydlig med "nej". Jag kände mig arg och frustrerad och jag visste inte vad jag skulle göra. Mitt svar blev namninsamlingen. Det viktiga är att man plockar bort skammen och skulden kring sexuella övergrepp, säger Ekberg.

Kan du känna att namninsamlingen var "onödig" nu i efterhand?

– Aboslut inte onödig. Någonstans har det väckt en debatt och den har synts överallt. Jag tror att den även har väckt politiker, men något måste ju göras!

Ovanligt att fall tas upp

Det är sällsynt att fall beviljas prövningstillstånd av Högsta domstolen. Huvudregeln är att enbart fall som kan få betydelse som så kallade prejudikat, vägledning för hur andra liknande fall ska bedömas, kan prövas. 

undantagsfall kan HD ta upp fall där det finns extraordinära skäl för prövning. Det kan till exempel vara att ett uppenbart grovt misstag begåtts. Det är dock inget som Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum anser är aktuellt i Tenstafallet.

– Det här retar ju naturligtvis upp dem som tycker att domen var alldeles felaktig. Men normalt sett är hovrätten slutinstans. Det är väldigt få fall som tas upp av Högsta domstolen. Det räcker inte med att hovrätten kanske borde ha gjort en annan bedömning – det måste vara fundamentala misstag. Rättegångsfel, säger Sven-Erik Alhem.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals utan ström i Upplands Väsby

Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

900 kronor mindre i månaden: Okända regeln sänker din pension

1 timme sedan
Att gå i pension tidigt betyder minde pengar i plånboken varje månad. Men vet du hur mycket pengar du förlorar på att sluta jobba innan riktåldern?