Stockholm

Pojkar friades från grov våldtäkt – hängs ut på Facebook och Twitter

Personerna hängs ut med namn och personuppgifter.
Personerna hängs ut med namn och personuppgifter. Foto: Scanpix/Twitter

Hovrätten friade de sex tonåringarna från att ha våldtagit en 15-årig flicka. Nu hängs pojkarna ut med namn och mordhotas på Twitter och Facebook.

– Det är solklara fall av grovt förtal och mycket fult gjort, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem.


Läs mer
"Jag sa nej"

Den 15-åriga flickan förklarar att hon sa nej flera gånger. Hon tog på sig kläderna och var på väg från festen när hon puttades ner i sängen och kläddes av. 

– Hon kan mycket väl ha sagt nej, men även om det varit så blir det inte per automatik våldtäkt. Så kallat tjatsex är inte något som faller inom våldtäkt. De samlag som ägt rum kan mycket väl ha skett mot hennes uttryckliga vilja men om det inte varit utnyttjande av ett hjälplöst tillstånd är det inte våldtäkt, säger domaren Sven Jönson till Aftonbladet.

Flickan har slutat att gå ut och hon umgås endast med sina närmaste vänner. Hon är fortfarande oförstående till hovrättens bedömning.

– Vad menar de med "hjälplöst tillstånd"? Jag förstår inte hur de tänker. Jag var rädd och jag sade nej, men de här killarna lyssnade inte. Jag är ganska liten, de var större och många fler. Jag tänker att om jag skriker så gör de något ännu dummare. Jag sade nej. Hur säger man ett nej så att det blir mer nej?, säger flickan till tidningen.

– Hur säger man ett nej så att det blir mer nej?

Det frågade sig den 15-åriga flickan efter att hovrätten friat de sex pojkar som tidigare fällts för att ha utsatt henne för en grov våldtäkt i Tensta i mars i år.

Enligt tingsrätten turades de sex pojkarna, som är mellan 15 och 16 år gamla, om att förgripa sig på flickan under en lägenhetsfest. Hovrätten anser dock att flickan inte var i ett hjälplöst tillstånd samt att händelseförloppet är oklart.

Mordhotas på Facebook

Den friande domen har lett till massiva protester i sociala medier. 44 000 personer har skrivit på en protestlista och kräver att fallet ska tas upp av Högsta domstolen. Det ironiska blogginlägget "Så säkrar du en fällande dom efter våldtäkt" har spridits tusentals gånger under dagen. Och de friade pojkarnas namn och personuppgifter har börjat delas på Facebook, Twitter och flera rasistiska sajter. 

Ett Facebookinlägg med texten "Namn och ålder på dom sex invandrarna som våldtog den 15åriga flickan och friades i hovrätten!" har delats över 180 gånger. Bland kommentarerna skriver en man att han ska "döda dom om han ser dom". 

Alhem: "Mycket fult gjort"

Även på Twitter hotas pojkarna. Två tweets med pojkarnas personuppgifter har tillsammans fått över 1 400 retweets. I texterna står det: "Funderar på att leta upp er och låta er uppleva samma smärta" och "Ni får gärna dö eller flytta tillbaka där ni kom ifrån". En man i 60-årsåldern skriver "6 st skott det är vad som behövs". En annan: "Skriv ut namn så folk får veta. Finns människor som kan döma OCH utföra straffet på samma gång". 

Rättsexperten och tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem förklarar att det rör sig om klara lagbrott.

– Det är solklara fall av grovt förtal och mycket fult gjort. Det här har ingenting med hovrättsdomen att göra, jag tycker till exempel själv att den var felaktig. Det här är en helt annan fråga och ett belägg för att det är nödvändigt att vi får den nya lagstiftning som regeringen aviserat, säger Alhem till Nyheter24.

Det nya lagförslaget ska öka skyddet för den personliga integriteten och för människor som utsatts för förtal på nätet. I nuläget krävs det särskilda skäl för att åklagare ska ta upp ett förtalsfall. Om förslaget går igenom ska detta bli enklare. 

– Det borde ha gjorts tidigare med tanke på den utveckling som varit. Det handlar om att sätta ner foten, säger Alhem som skriver mer om uthängningar på nätet på sin blogg.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.