Onsdag 26 Jan
Stockholm

Polisbefäl anmäls efter bråk med krogvakt: "Jag ska komma ihåg dig"

Inträffade på en nattklubb.
1 av 4
Inträffade på en nattklubb. Foto: TT Bild
Polismannens bekanta var enligt vakten för berusad.
2 av 4
Polismannens bekanta var enligt vakten för berusad. Foto: TT Bild
Något som ledde till att polisen plockade fram sin polislegitimation.
3 av 4
Något som ledde till att polisen plockade fram sin polislegitimation. Foto: TT NYHETSBYRÅN
"Jag komemr att komma ihåg dig".
4 av 4
"Jag komemr att komma ihåg dig". Foto: SCANPIX / Bertil Ericson / SCANPIX

Polisbefälet hade flera gånger uppmanats om att hålla sig borta från nattklubben Trots det återvände han – och hamnade i bråk med en vakt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Polis pistolhotade kollega

En polis i Hudiksvall anmäldes. Detta efter att polisen pistolhotat en kollega – på tjänsterummet.

LINKÖPING. En man, som arbetar som vakthavande befäl vid polisen, var på en nattklubb tillsammans med ett kvinnligt sällskap. De båda gick ut för att röka och när de skulle återvända in stoppades de av en ordningsvakt som gjorde bedömningen att kvinnan var för berusad för att få tillträde till lokalen.

Något som retade upp polismannen. Enligt ordningsvakten så ifrågasatte han dennes beslut, visade upp sin polislegitimation och meddelade att "jag ska komma ihåg dig". Polismyndigheten valde då att upprätta en anmälan om tjänstefel, något som dock lades ned av Riksenheten för polismål.

Varit i bråk tidigare

Men nu kan han straffas i alla fall. Polismannen har tidigare varit föremål för klagomål från nattklubben och har vid flera tillfällen ombetts av sina överordnande om att hålla sig borta därifrån. Något som han alltså inte hörsammat.

Polismannen själv säger att han under kvällen i fråga druckit alkohol men att han blivit provocerad av vakten att reagera. Han medger dock att det var "klumpigt, naivt och orutinerat" att visa upp sin polislegitimation, trots att alla på nattklubben visste om att han var polis. Det kan bedömas som att han försökt tillskansa sig en fördel  genom att anspela på sin yrkesroll.

Kan bli mer än en varning

I Polismyndighetens utredning skriver man att polismannen på ett allvarligt sätt åsidosatt vad som ålegat honom och att felet inte kan anses vara ringa. En starkare åtgärd än en varning kan vara påkallad.

Därför lämnar man nu vidare det hela till Personalansvarsnämndens prövning.

Kommentera
Kopiera länk
Dela