Mannen plockade upp kvinnan i en svarttaxi i centrala Uppsala.
1 av 3
Mannen plockade upp kvinnan i en svarttaxi i centrala Uppsala. - Foto: TT
Mannen var på permission vid brottstillfället.
2 av 3
Mannen var på permission vid brottstillfället. - Foto: TT
Nu döms mannen till rättspsykiatrisk vård.
3 av 3
Nu döms mannen till rättspsykiatrisk vård. - Foto: JESSICA GOW/TT

Psyksjuk fick permission – våldtog kvinna

En man från Uppsala fick permission från en avdelning för psykiatrisk tvångsvård. Under tiden i frihet plockade han upp en kvinna i svarttaxi och våldtog henne.


Allvarlig psykisk störning

En utredning har visat att mannen var under påverkan av allvarlig psykisk störning när brottet begicks samt att det finns risk för återfall i brottslighet. Utöver domen om rättspsykiatrisk vård ska mannen betala 115 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

UPPSALA. En man i 30-årsåldern har dömts till rättspsykiatrisk vård för att ha våldtagit en kvinna i Uppsala i början av augusti. 

Mannen, som var på permission från psykiatrisk tvångsvård vid brottstillfället, plockade upp kvinnan i en svarttaxi i centrala Uppsala sent på natten. Men i stället för att köra hem kvinnan styrde mannen mot en annan lägenhet där han överföll och våldtog henne.

Mannen har under rättsprocessen nekat till brott men medgett att han var med kvinnan i lägenheten. Uppsala tingsrätt anser dock att han är överbevisad och dömer honom för våldtäkt. En psykiatrisk undersökning har visat att mannen är för sjuk för att dömas till fängelse och han döms därför till rättspsykiatrisk vård, det skriver Upsala Nya Tidning.

/
/
Dom
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!