Onsdag 8 Dec
Stockholm

Man som arbetade mot kriminalitet döms för att ha våldtagit kvinna

Föreningen meddelar att mannen tvingas lämna sina uppdrag.
1 av 4
Föreningen meddelar att mannen tvingas lämna sina uppdrag. Foto: TT
Kvinnan som våldtogs arbetade för föreningen.
2 av 4
Kvinnan som våldtogs arbetade för föreningen. Foto: HASSE HOLMBERG/TT
Tingsrätten dömde även mannen för sexuellt tvång och ett tredje fall av sexuellt ofredande.
3 av 4
Tingsrätten dömde även mannen för sexuellt tvång och ett tredje fall av sexuellt ofredande. Foto: JESSICA GOW/TT
Men Svea hovrätt anser att bevisen inte är tillräckligt starka. Han döms för ett fall av våldtäkt och två fall av sexuellt ofredande.
4 av 4
Men Svea hovrätt anser att bevisen inte är tillräckligt starka. Han döms för ett fall av våldtäkt och två fall av sexuellt ofredande. Foto: TT

Den 38-årige mannen arbetade med att vägleda och stödja kriminella och missbrukare till ett bättre liv. Nu har han själv dömts till fängelse för våldtäkt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
"Måste våga ta de här fallen"

Föreningens ordförande beklagar det som inträffat. Han vill dock poängtera att föreningen tar hand om dem som alltid har misslyckats i samhället och att det är ett arbete man kommer att fortsätta med. 

– Den här personen har försökt hjälpa människor, nu föll han själv dit. Men vi fortsätter vårt arbete med att hjälpa andra kriminella varav majoriteten inte återfaller i brott, säger ordföranden.

STOCKHOLM. En 38-årig man som varit högt uppsatt i en förening mot kriminalitet döms nu till två år och sex månaders fängelse för våldtäkt och sexuellt ofredande. Under en kväll i juli i år tog han med en kvinna med koppling till föreningen till sin lägenhet i Stockholm. Där bjöd han på alkohol varefter kvinnan somnade i en säng.

Senare på natten vaknade hon av att 38-åringen våldtog henne. Kvinnan försökte slå sig loss, men mannen höll fast henne och fortsatte övergreppet. Flera grannar har vittnat om att de hört skrik från lägenheten och morgonen efter ska mannen ha vädjat till kvinnan att inte anmäla.

Hovrätten sänker straffet

Det hindrade dock inte kvinnan, och flera andra kvinnor som råkat ut för mannen tidigare, från att anmäla 38-åringen. Efter en rad anmälningar inleddes en förundersökning mot mannen gällande våldtäkt, flera fall av sexuellt ofredande och sexuellt tvång. 

Tingsrätten fann honom skyldig till alla brotten och dömde mannen till tre år och sex månaders fängelse. Men 38-åringen, som nekat till brott, överklagade och nu sänker Svea hovrätt fängelsestraffet. Hovrätten friar mannen från ett fall av sexuellt ofredande och sexuellt tvång eftersom bevisningen inte anses vara tillräckligt stark för en fällande dom. 

Tvingas lämna föreningen

Däremot gör hovrätten samma bedömning som tingsrätten när det gäller våldtäkt och två fall av sexuellt ofredande. Och han döms nu till två år och sex månaders fängelse.

Föreningens ordförande förklarar att man har valt att vänta med ett definitivt beslut om 38-åringens framtid i föreningen. 

– Vi ville se hovrättens utslag. Men nu är det fastställt och vi är stenhårda med att vi inte tolererar sådant här. Han får inte vara kvar i föreningen, säger ordföranden till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela