Tisdag 18 Jan
Stockholm

Klippte av hundvalpens öron – för att hon tyckte att det var "fint"

Åtalas för djurplågeri. (OBS: Obehagliga bilder i bildspelet.)
1 av 4
Åtalas för djurplågeri. (OBS: Obehagliga bilder i bildspelet.). Foto: POLIS
Sannolikt kuperades hunden utan bedövning.
2 av 4
Sannolikt kuperades hunden utan bedövning. Foto: POLIS
Kvinnan hävdar att hon inte kände till att det skulle vara olagligt att kupera sin hund.
3 av 4
Kvinnan hävdar att hon inte kände till att det skulle vara olagligt att kupera sin hund. Foto: POLIS
Trots att hon tidigare fått det berättat för sig.
4 av 4
Trots att hon tidigare fått det berättat för sig. Foto: POLIS

En 26-årig kvinna åtalas nu för djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen – efter att öronen på hennes hundvalp kuperats.

Kommentera (27)
Kopiera länk
Dela
Så säger lagen

Det är förbjudet att göra operativa ingrepp på eller ge injektioner till djur i andra fall än av veterinärmedicinska skäl.
Att kupera en hund betyder att man klipper av öronen eller svansen på hunden.
Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet utsätter djur för lidande, kan dömas för djurplågeri till böter eller fängelse i högst två år.

NORRTÄLJE. I mitten av mars påträffade polisen en hundvalp med avkapade öron hemma hos en 26-årig kvinna, skriver Norrtelje Tidning.

Den lilla bullterriern, som var ungefär tre månader gammal, togs direkt till en veterinär som konstaterade att valpens öron var såriga och att dess öronlappar hade klippts eller skurits av några veckor tidigare. Sannolikt helt utan bedövning.

"Kraftigt lidande"

Något som enligt ett veterinärutlåtande bör ha orsakat hundvalpen "kraftigt lidande" både under själva utförandet men också under läkningsprocessen.

Den 26-åriga kvinnan har tidigare vid flera tillfällen anmälts till länsstyrelsen när hon tidigare ägt hundar och då även uppmärksammats på att det är olagligt att kupera hundar i Sverige.

Något som kvinnan nu säger att hon inte kände till när hon enligt egen utsago lämnade vidare hundvalpen till en manlig bekant som sedan hämtat hunden, sagt sig ha tagit den till en veterinär och sedan ha lämnat tillbaka hunden med såriga öron ett par timmar senare, skriver Norrtelje Tidning.

Anledningen: "Fint"

Anledningen till att hon överhuvudtaget ville kupera hunden är för att hon tycker att det är "fint".

26-åringen åtalas nu för djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen. Hon erkänner brott mot djurskyddslagen men kan varken eller förneka att hon gjort sig skyldig till djurplågeri.

Kommentera (27)
Kopiera länk
Dela