Anmäls av de egna kollegorna.
1 av 2
Anmäls av de egna kollegorna. - Foto: TT BILD
Anmälan gäller misshandel och tjänstefel.
2 av 2
Anmälan gäller misshandel och tjänstefel. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Polischef anmäls – ska ha misshandlat oskyldig: "Förnedrade honom"

"Förnedrade honom på ett fruktansvärt sätt." "Begick ett grovt övertramp." En polischef i Borås har blivit anmäld för att ha misshandlat en oskyldig man – och anmälan kommer från hans egna kollegor.


Gjordes ingen anmälan

Varken ledningen eller den oskyldige mannen valde inledningsvis att göra en anmälan.

I stället åkte en högre polischef hem till mannen och bad om ursäkt.

– Det är kanske dumt av mig att uttala mig om det pågår en utredning, vilket jag i så fall inte känner till. Men jag kan säga så mycket som att det var jag som åkte dit för att visa vår uppskattning och be om ursäkt. Vårt agerande känns korrekt i alla delar, säger den polisen till Borås Tidning.

Även det ska nu utredas av riksenheten för polismål säger Bengt Landahl till tidningen.

BORÅS. Enligt Borås Tidning ska en hög polischef i staden ha blivit anmäld för att brutalt ha misshandlat en oskyldig man. Bakom anmälan ligger enligt tidningen ett antal andra poliser.

Chefen "tog struptag på X och förnedrade honom på ett fruktansvärt sätt inne i arrestlokalen", skriver de anmälande poliserna enligt tidningen och fortsätter med att skriva att chefen "använde klart övervåld på platsen och begick ett grovt övertramp när han betedde sig på detta sätt".

Var oskyldig

Grunden till det hela var att en äldre kvinna under sommaren blivit bestulen i sin lägenhet efter att tre personer bluffat sig in i hennes hem. Tre personer som misstänktes för det inbrottet greps också samma dag. Men precis innan gripandet slet en av de misstänkta av sig sin jacka, i vilken en telefon som de använt sig av för att ta sig in hos kvinnan låg kvar.

Något som uppmärksammades av en kvinna som befann sig i närheten, varpå hennes man och son begav sig mot polisstationen för att lämna in jackan. Men när de var på väg mot stationen blev de istället gripna – och det var då som den högre polischefen dök upp på platsen.

Polischefen nekar

Trots att han var ledig försökte han hjälpa sina kollegor – och det är det som nu lett fram till anmälan om både misshandel och tjänstefel.

– Att påstå att jag skulle ha uppträtt illa är helt fel. Jag hjälpte bara kollegorna in från gatan och gick med den här personen till avvisiteringen där andra tog över, säger den anmälda chefen till Borås Tidning.

Den oskyldige mannen och hans son hölls sedan även kvar sex timmar i arresten.

Kommer att bli förhör

Nu har en förundersökning inletts hos Riksenheten för polismål. Ännu så länge har dock ingen delgivits misstanke och inga förhör har gjorts med polischefen, däremot har den oskyldige mannen förhörts.

– Det kommer att föranleda att ytterligare förhör hålls. Det kan man lugnt säga, säger chefsåklagare Bengt Landahl till Borås Tidning.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

En häktad för deltagande i terrororganisation

En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

1 timme sedan
Här är plaggen som svenskarna helst har på sig i graven när de begravs. Vissa plagg är med otippade än andra. Vad hade du velat ha på dig när du begravs?

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

1 timme sedan
Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.